עו"ד יובל נבון https://ynavon-law.co.il/ משרד עורכי דין - מומחים בדיני נזיקין, דיני משפחה, דיני מסחר וחוזים Tue, 20 Jun 2023 14:10:53 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 https://ynavon-law.co.il/wp-content/uploads/2019/08/yn-law-fav-150x150.png עו"ד יובל נבון https://ynavon-law.co.il/ 32 32 חוזים הסכמי מכר דירות https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%9e%d7%a7%d7%a8%d7%a7%d7%a2%d7%99%d7%9f-%d7%9e%d7%9b%d7%a8.html https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%9e%d7%a7%d7%a8%d7%a7%d7%a2%d7%99%d7%9f-%d7%9e%d7%9b%d7%a8.html#respond Mon, 08 Apr 2019 09:00:06 +0000 http://ynavon-law.co.il/?p=933 חוזים הסכמי מכר דירות כללי ככלל, עריכת חוזים היא נושא מורכב שכן הוא אמור לכלול את כל ההסכמות אשר הצדדים מקבלים על עצמם ומשקפות את אומד דעתם. חוזה נועד לשרת את הצדדים בעת משבר ועל כן יש לבנות בו את המנגנונים אשר יגנו על הצדדים במקרה של הפרת החוזה וסעדים שיתבקשו מבית המשפט, אם וככל שיתעורר […]

הפוסט חוזים הסכמי מכר דירות הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>

חוזים הסכמי מכר דירות

כללי 
ככלל, עריכת חוזים היא נושא מורכב שכן הוא אמור לכלול את כל ההסכמות אשר הצדדים מקבלים על עצמם ומשקפות את אומד דעתם. חוזה נועד לשרת את הצדדים בעת משבר ועל כן יש לבנות בו את המנגנונים אשר יגנו על הצדדים במקרה של הפרת החוזה וסעדים שיתבקשו מבית המשפט, אם וככל שיתעורר הצורך בשלב מתואר.

הורדה של חוזים מאתרי האינטרנט היא פסולה, משום שחוזה צריך לשקף באופן ספציפי את מאווי הצדדים הספציפיים ולהיות רלוונטי לצורכיהם בכל סעיף וסעיף. כל הכתוב בו צריך להיות ברור לחותמים עליו כולל האותיות הקטנות, אשר יכולות לשנות את פרשנותו מקצה לקצה. אשר על כן עריכת חוזים חייבת להיעשות על ידי עורכי דין שינסחו אותו כדבעי, ילוו את הצד הפונה ויהיו לו לעזר אם וכאשר החוזה “מתפוצץ”.
אין להקל ראש בעריכת חוזים, בין אם מדובר בחוזה שכירות ובין אם מדובר בחוזים אחרים וכל שכן בחוזים למכירה או לקניית נכסים. זכרו כי הסכמי מכר דירה הם חוזי עסקאות מקרקעין לכל דבר. לרוב, מדובר בעסקאות בסכומים גבוהים, ולכן חשוב מאד להסתייע בעורך דין מקצועי בעל ניסיון, שינסח עבורכם חוזה מתאים.

חוזה מכר דירות:
החלטתם לרכוש נכס שעליו תשלמו במיטב כספיכם ולכן חשוב מאוד שתיקחו בחשבון את ההוצאות הנלוות לרכישה שהן חשובות ולעיתים קריטיות בהשלמת העסקה וכן את הליווי המשפטי אותו לפעמים לא נוטים לקחת בחשבון ועליו מנסים לדלג או לעשותו כלאחר יד. עסקאות במקרקעין דורשות טיפול במגוון רחב של נושאים כדי למנוע בעתיד את האפשרות שתעמדו בפני שוקת שבורה ותידרשו לפניה לערכאות, כאשר קורה לפעמים  ששילמתם את כל התמורה אבל  נשארתם ללא נכס.

לצורך מה אנו זקוקים למשרד עורכי דין ומה עלינו לבצע במקרה של רכישת נכס:
זיהוי הצדדים – דבר ראשון ובסיסי הוא זיהוי הצדדים על ידי מסמכי זיהוי בתוקף. תוקפה של תעודת זהות הוא עשר שנים. דבר שני, מעמד הצדדים: יורש, מוכר קטין, יותר ממוכר או קונה אחד. יש לבדוק את זכויות המוכרים בנכס וזה מתבצע בטאבו/ במרשם המקרקעין על ידי נסח טאבו או במנהל מקרקעי ישראל או בחברה משכנת. במסגרת בדיקה ראשונית מול מרשמי הזכויות או נסח הטאבו חשוב לבדוק אילו זכויות מוענקות לא רק למוכרי הנכס אלא גם לצדדים אחרים בדירה.
המצב המשפטי – שעבודים וזיהוי הנכס – יש לזהות את הנכס על פי גוש וחלקה. יש לברר את המצב המשפטי של הנכס בטאבו/לשכת רישום המקרקעין או במנהל או בחברה המשכנת.
יש לברר זכויות ולשם כך יש להוציא  נסח טאבו מעודכן. אם לא הושלם רישום בטאבו יש לבדוק מדוע. יש לבדוק אם על הדירה רובצות חובות? האם על הדירה יש משכנתא? האם ישנם שעבודים? האם רשומים על הנכס עיקולים? האם הדירה בשכירות?

נסח טאבו מהו?

נסח טאבו ניתן על ידי לשכת רישום המקרקעין לכל אדם והוא מרכז את נתוני הקניין בגוש ומצבו החוקי. הוא כולל את פרטי רישום הנכס המדובר, זהות הנכס, לרבות שטחים ובעלי הזכויות בנכס. הוא כולל פעולות היסטוריות של העברת הזכויות בנכס, הערות אזהרה במקרה שהנכס בשלבי מכירה או חלים עליו שעבודים או עיקולים.  רישום בטאבו הינו הכרחי בכל מקרה של העברת זכויות בנכסי מקרקעין שכן עסקה מסתיימת עם רישומה בלשכת רישום המקרקעין.

כל מבנה או דירה צריכים לפי החוק להיות רשומים באגף רישום והסדר מקרקעין. רישום הנכס על שמכם מהווה תעודה רשמית שהדירה שרכשתם אכן שלכם.
כאשר נכס רשום בטאבו, יש חזקה לתקינות ונכונות האמור ב”נסח”, שהינו תמצית רישום המידע, המונפק כמסמך רשמי של מדינת ישראל.
כיום, כל אחד יכול להוציא נסח טאבו און-ליין באמצעות אתר האינטרנט של משרד המשפטים, דבר מהיר וזול. יש לציין שנסח זה שאינו חתום ע”י רשם המקרקעין הוא לעיון בלבד, ולפי החוק אינו בעל תוקף משפטי מחייב.

לינק לאגף לרישום והסדרי מקרקעין

הערת אזהרה מהי?

הערת אזהרה” היא רישום במרשם המקרקעין בדבר התחייבות בכתב של בעל המקרקעין או בעל הזכות במקרקעין, לעשות במקרקעין מסוימים עסקה או להימנע מלעשות בהם עסקה.
לרישום הערת אזהרה שתי מטרות:
 •   להזהיר ולהודיע לכל מי שמתעניין במקרקעין שלגביהם רשומה הערת אזהרה, כי קיימת התחייבות מצד בעל המקרקעין לעשות בהם עסקה או להימנע מלעשות בהם עסקה, וזאת באמצעות עיון בפנקסים הפתוחים לעיון הציבור.
 •   למנוע מבעל המקרקעין, שהתחייב לעשות עסקה עם קונה א’, לעשות עסקה סותרת עם אדם אחר באותם המקרקעין, ללא הסכמתו של קונה א’ או ללא קבלת צו מבית המשפט.
הערת אזהרה היא זכות חוזית בלבד והיא אינה מהווה זכות קניינית.

בדיקות בנוגע למצבו הפיזי והתכנוני של הנכס: בין אם חותמים על הסכם מכר דירה מקבלן או הסכם מכר דירה מיד שניה, מומלץ לבצע מספר בדיקות לגבי מצבה הפיזי והתכנוני של הדירה. כמו כן רצוי להיעזר באנשי מקצוע (לרבות עורך דין, שמאי, מהנדס, אדריכל).
לפני רכישת דירה חשוב מאוד לבדוק אם יש חריגות בניה בנכס,  אם על הדירה יש צו הריסה, אם יש היתרי בניה לנכס, אם יש היתר להקמת אנטנה סלולרית על הבניין, אם ישנם פגמים גלויים לעין בדירה (כגון רטיבות, סדקים בקירות וכו’) או פגמים נסתרים במערכות הדירה (כגון במערכת החשמל או המים) ועוד. פעמים רבות מתגלים פגמים בדירה שלו היו ידועים לרוכשים מראש, הסכם המכר מעולם לא היה נחתם. לכן הוצאות עבור אנשי מקצוע  עשויות לחסוך זמן, עוגמת נפש וכסף רב למתקשרים בחוזה מכר.

בדיקת זכויות שלא נגלות במרשם – דירה מוגנת, זיקת הנאה משנים, שכירות שאינה עולה על 10 שנים זכויות עכבון במקרקעין, הקדשים, רישיונות למיניהן וזכויות בני זוג בדירה.

בדיקת כל הנושאים המיסויים החלים על הנכס – האם חלים על העסקה מיסים ומי צריך לשלם אותם? שאלת המיסוי תלויה במשתנים רבים. חלק מהמיסים חלים על הנכס, למשל מס שבח בגין השבחת הנכס. מיסים אחרים תלויים בנישום, כגון מס רכישה או מס מכירה. פעמים רבות מוכרים וקונים יכולים ליהנות מפטורים בגין תשלום מס. אשר על כן יש לבדוק את נושא המיסוי באופן מקצועי.

ניסוח חוזה – אם עברנו את השלבים הראשונים בהצלחה, נפנה לניסוח חוזה ראוי מקיף ויסודי שיפרט את התנאים המסחריים והמשפטיים בין הצדדים, שכן סעיף 8 לחוק המקרקעין, תשכ”ט-1969 קובע כי עסקה במקרקעין חייבת להסתיים במסמך בכתב, היינו, ללא חוזה כתוב, אין תוקף משפטי לעסקה. לכן, חוזה טוב הוא המפתח למימוש העסקה והוא אמור לכלול את כל ההסכמות ורצונות הצדדים שכן יש לו השלכות מרחיקות לכת על מימוש העסקה וסיומה המוצלח. מומלץ לא לחתום על זיכרון דברים לנוכח העובדה שבשלב מוקדם זה רב הנסתר על הגלוי.
חוזה מכר יד שניה נחתם, בדרך כלל ,בין אנשים פרטיים ואין מערכת חוקים מיוחדת לחוזה כזה לעומת עסקת יד ראשונה מקבלן, אשר לחוזה עמו יש מערכת חוקים מגנה, במיוחד לנוכח בדיקות שיש לבצע.

מסמכים שיהיו ברשותנו בעת החתימה על החוזה:
לנכס רשום בטאבו:
 •   תעודות זהות של הצדדים כולל ספח/ תעודת התאגדות
 •   נסח עדכני
 •   מכתבי כוונות מהבנקים או מכל מי שיש לו הערה או עיקול
 •   מסמכי רישום הבית המשותף במקרים הרלוונטיים לכך

לנכס שאינו רשום בטאבו:
 •   אישור זכויות מול כל הגורמים אצלם רשומות הזכויות
 •   אישורי מיסים מקוריים אם זו לא חברה משכנת קלאסית.
 •   הסכם רכישה מקורי אם זה נכס רשום בחברה משכנת
 •   חוזה חכירה אם זה נכס הרשום במנהל מקרקעי ישראל
 •   מכתבי כוונות מהבנקים או מכל מי שיש לו הערה או עיקול
 •   תדפיס רשם המשכונות על כל מוכר.

מסמכים שייחתמו בעת החתימה על החוזה:
 •   טפסי דיווח לרשויות המס.
 •   ייפוי כוח בלתי חוזר של המוכר בו יופיעו כל הסמכויות והבטחת זכויות צד ג’ שיופקד בידי ב”כ הקונה.
 •   ייפוי כוח קונה לרבות לצורך מחיקת הערת אזהרה.
 •   פרוטוקול חברה לעסקה
 •   הסכמות בני זוג או מי שעלול לטעון לזכויות בנכס
 •   בקשה להעברת זכויות
 •   תצהיר העדר חריגות בניה.

לנכס הרשום בטאבו:
 •   בקשה לרישום מקרקעין
 •   בקשה לרישום הערת אזהרה
 •   שטר מכר/שטרי העברת זכויות שכירות

לנכס שאינו רשום בטאבו:
 •   מסמכי החברה המשכנת
 •   הודעת רישום משכון
 •   כתבי העברת זכויות

איך נבטיח את זכויותיו של הרוכש
על ידי ערבות בנקאית, פוליסת ביטוח, שעבוד במשכנתא ראשונה, הערת אזהרה ורישום זכויות.
והחשוב מכל הוא שבהתאם לחוק כל עסקה במקרקעין חייבת להסתיים ברישום.

למשרדנו יש את הידע והיכולת ללוות אתכם בהליך רכישת נכס על כל מרכיביו, לנסח עבורכם חוזה או לבדוק עבורכם חוזה אם הוא נערך על ידי הצד השני וכל זאת עד לרישום הנכס אצל רשם המקרקעין.
נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת יעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
חוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973
חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל”א-1970
חוק המכר, התשכ”ח-1968
חוק מכר (דירות), התשלג-1973
חוק המכר (מכר טובין בינלאומי), התשל”א-1971
חוק השכירות והשאילה, התשל”א-1971
חווק החוזים האחידים, התשמ”ג- 1982
חוק חוזה קבלנות, התשל”ד-1974
חוק חוזה הביטוח, התשמ”א-1981

חייגו 02-579-2579
או מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

הפוסט חוזים הסכמי מכר דירות הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>
https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%9e%d7%a7%d7%a8%d7%a7%d7%a2%d7%99%d7%9f-%d7%9e%d7%9b%d7%a8.html/feed 0
רשלנות רפואית https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%a8%d7%a9%d7%9c%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%a8%d7%a4%d7%95%d7%90%d7%99%d7%aa.html Sun, 31 Mar 2019 10:51:33 +0000 http://ynavon-law.co.il/?page_id=390 רשלנות רפואית נובעת מטעויות שונות של המערכות הרפואיות ו/או רופאים כלפי מטופלים. התוצאה עלולה להיות גרימת נזקים גופניים למטופלים.

הפוסט רשלנות רפואית הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>

רשלנות רפואית

רשלנות רפואית נובעת מטעויות שונות של המערכות הרפואיות ו/או רופאים כלפי מטופלים. התוצאה עלולה להיות גרימת נזקים גופניים למטופלים. אם הניזוק “מזליסט” הרשלנות תגרום לו נכות כלשהיא ואם אינו כזה- היא תגרום למותו. הטיפול המשפטי בתחום זה דורש ידע, מיומנות, זהירות וניסיון.
באופן כללי, כאשר ניתן להוכיח כי התנהגות הנתבע מהווה רשלנות, נוצרת זכות לנפגע לקבל ממנו פיצויים בגין הנזק שגרם לו עקב רשלנותו.
דיני הנזיקין, ובתוכם עוולת הרשלנות, מאפשרים מתן פיצוי גם כאשר למזיק לא הייתה כוונה ממשית לפגוע בניזוק. בשנים האחרונות תחום הרשלנות הרפואית עובר מהפיכה של ממש בעיקר בפסיקה, כאשר תחום הרפואה נחשף יותר ויותר לביקורת שיפוטית חסרת פשרות. הסיבה לכך היא שהחברה רואה בפעילות רשלנית של מערכת רפואית או רופא ואי שמירה על סטנדרטים מקובלים (לעיתים תוך זלזול בחולה) כפעילות שיש בה אשמה חברתית גם אם המטרה הבסיסית הייתה לכאורה חיובית. תחום הרשלנות הרפואית הוא בעל חשיבות מרכזית בתחום הנזיקין.
לרשלנות רפואית מגוון רחב של ואריאציות ונתייחס לשלושה מהם: מעקב הריון ולידה, ניתוחים וטיפולים רפואיים וכשל באבחונים.

מעקב הריון ולידה
אף על פי שלידה אינה אמורה להיות מורכבת בימינו מסתבר כי כמעט שליש מהתביעות בגין רשלנות רפואית בישראל הן סביב ההריון הלידה עצמה. פגיעה בעובר בעת הלידה היא דבר קשה עבור ההורים ובצדק.
רוב תביעות הרשלנות הוא בגלל אבחון לא נכון או העדר אבחון  של מצוקה עוברית בעת הלידה, אי ביצוע ניתוח קיסרי בכלל או בזמן, ביצוע לידות ואקום או מלקחיים כושלות. לידות אלה עלולות להיגמר במוות או בגרימת מומים קשים, כגון שיתוק מוחין או פיגור שכלי.
סבל רב יכול להיחסך לילד שנולד בגין רשלנות רפואית (“הולדה בעוולה”) ועל כן תביעות רבות מוגשות היום בנושא זה, בין על ידי ההורים ובין על ידי היילוד הנפגע עצמו. למעקב הריון מסודר, רציני ומקצועי על פי סטנדרטים נהוגים חשיבות מכרעת בתוצאות הלידה. ביצוע של בדיקות כגון אולטרה סאונד, סקירת מערכות וכו’ פיענוחן נכונה והתייחסות רצינית לתוצאות יכולים לזהות מומים במהלך ההריון ולאפשר הפסקת הריון בזמן ובכך למנוע ילוד עם פגמים קשים ולמנוע ממנו ומהוריו כאבל וסבל בל יתואר.
כאשר מתגלים בבדיקות שנעשות  לאישה הרה סימנים  מדאיגים של מומים, על  הרופא המבצע מעקב  להגדיר הריון זה כהריון בסיכון ולבצע בדיקות נוספות ובכלל זה בדיקות גנטיות כדי לשלול או לאשרר קיומם של מומים  אלה ולהביא מידע חשוב זה להורים כדי שהם יוכלו לקבל החלטה לגבי המשך ההריון. רופא שאינו נוהג כך מתרשל בתפקידו ועשוי להיתבע.
אבחנה קריטית היא הריון בסיכון גבוה שנובע מלידות מוקדמות בעבר, מומים, מחלות כרוניות ואחרות, ניתוחים קודמים, סוכרת, ריבוי עוברים תרומבופיליה וכו’. את רוב הסימפטומים לסיכונים אלה ניתן לגלות מבעוד מועד.
תיעוד רפואי של כל הבדיקות והפעולות המבוצעות טרום לידה הוא דבר חשוב ביותר ואם המערכת הרפואית אינה מקפידה על כך היא מתרשלת ונטל ההוכחה כי לא התרשלה נופל על כתפיה.

ניתוחים וטיפולים רפואיים:
מתן טיפול רפואי יכול, לעתים, להיות מורכב ולדרוש מיומנות גדולה. ההיסטוריה הרפואית של חולה קריטית בגיבוש הטיפול שיש לתת לחולה.
במתן טיפול רפואי או בביצוע פרוצדורות ו/או ניתוחים מעורבים גורמים שונים אשר חייבים לעבוד בסינרגיה מושלמת ובהם רופאים מנתחים ברמות שונות, מרדימים, אחים ואחיות טכנאי מעבדות ומכונים וכדומה.
ביצוע פעולה רשלנית בחולה עלול להיגמר במקרה הטוב בנכות החולה לכל ימי חייו ובמקרה הרע במוות.
מבצע פעולה רפואית חייב לנהוג על פי פרקטיקה נהוגה, לבסס את החלטותיו על פי ניסיון רפואי מצטבר (לא בהכרח שלו אלא של הרפואה הנוהגת בכלל) וכן להתעדכן כל העת בספרות רפואית מהארץ ומהעולם. רופא שאינו נוהג כך עלול להתרשל בתפקידו.
לעתים אף פעולות פרוצדורליות של מטפל עלולות להוות רשלנות רפואית. לדוגמה חולה שלא הסכים לניתוח, או חולה שהסכים לניתוח מסוים ובוצע בו ניתוח מורחב שלא בעת חירום, אי חתימה על טפסי הסכמה לניתוח או הרדמה, אי פירוט חלופות העומדות בפני החולה. כל אלה יכולים להיות סיבות לתביעה בגין רשלנות רפואית.
תיעוד רפואי שלא נעשה כהלכה או שלא נשמר יש ויעביר לגורם המטפל את נטל ההוכחה להעדר התרשלות.

אי אבחון מוקדם:
תפקידו של רופא מטפל הוא לבצע בדיקות ולאבחן חולה באופן מקצועי ומיומן ובהתאם לממצאים לתת הטיפול הראוי.
ההיסטוריה הרפואית של חולה היא קריטית להבנת מצבו הרפואי ולא די להסתפק באבחון נקודתי של תלונה נקודתית ומתן טיפול נקודתי, לא פעם מסתבר כי זו החטאה בלתי הפיכה.
לעתים מתקבלות תוצאות של בדיקות אשר מעלות ממצאים חריגים. אבחון שגוי או הקלת ראש או אבחון מאוחר יכולים לגזור דינו של חולה ולהביא להסתבכות שסופה הוא נכות או מוות.
התרשלות של רופא באי אבחון מקצועי ומדויק או אי אבחון בזמן וגילוי מאוחר של מחלות תחשוף אותו לתביעת נזיקין בגין התרשלות.
מי שניזוק בגלל רשלנות של רופא או גורם מטפל אחר יכול לבחון את האפשרות להגשת תביעה נגד המתרשל וזכותו לקבל פיצוי. הפיצוי נועד להחזיר את הניזוק קרוב ככל האפשר למצבו לפני ההתרשלות ואם לא ניתן לעשות זאת פיזית לפחות לקבלת פיצוי שיסייע בידו  לכלכל את עצמו בצורה נאותה.
גובה הפיצוי –בדרך כלל גובה הפיצוי מחושב על פי פרמטרים שונים ובהם דרגות נכות שנקבעות על ידי המומחים ואשר מקבלות ביטוי בשיעור נכות תפקודית על ידי בתי המשפט, גיל הנפגע, רמת השתכרותו בעבר ובעתיד, מינו, הוצאות רפואיות ואחרות, הוצאות לצד ג’ לעבר ולעתיד הפסדי פנסיה כאב וסבל ועוד.

מה עושים במקרה של חשש לרשלנות רפואית?
אם מתעורר חשש לקיומה של רשלנות רפואית רצוי מאד לפנות בסמוך ככל האפשר להתרחשות המקרה לעורך דין בעל ניסיון ומיומנות בתחום כדי לבדוק את כל אשר קרה, ולבחון אפשרות של הגשת תביעה אם קיימות סיבות לכך.
הדרכה ואיסוף תיעוד רפואי – אם ניזוקתם פיזית ו/או נפשית אתם יכולים לפנות למשרדנו עם כל התיעוד הרפואי ואנו נעריך את התיק ונדריך אתכם כיצד לטפל בעצמכם וכן  כיצד להתנהל ולאסוף את כל התיעוד הרפואי הראייתי שיהיה בהם כדי לסייע לקבלת החלטה באשר לאופן הטיפול בפגיעה שנגרמה לכם.
ליווי – נלווה אתכם לאורך כל התהליך, מקבלת החלטה כי קיים נזק בר פיצוי (כאב וסבל, קיצור תוחלת חיים, ניידות, אבדן כושר השתכות ועוד) ועד להגשת תביעה וקבלת פיצוי.
תיעוד רפואי היסטורי – בשלב של גיבוש הנזק כאשר כל חומר הספציפי עומד בפנינו נזמין תיעוד רפואי נוסף מהמוסדות הרפואיים הרלוונטיים על עברכם כדי לקבל תמונה מלאה על מצבכם בעבר ובהווה.
הערכת התכנות וקבלת חוות דעת – לאחר איסוף המידע נעביר אותו לבדיקת מומחים רלבנטיים להערכת היתכנות להגשת תביעה ולקבלת חוות דעת אם תהיה היתכנות שכזו. חוות הדעת הנדרשות מתייחסות הן לעצם קיומה של רשלנות והן לגבי הנזק שנגרם לנפגע.
התיישנות – יש לשים לב כי למבוגר שנפגע עומדות 7 שנים מיום גילוי הנזק ועד להגשת תביעה בטרם תחול התיישנות ולא ניתן יהיה יותר לתבוע ואילו לקטין מירוץ ההתיישנות מתחיל משעה שהקטין הפך לבגיר כלומר, מתחיל בגיל 18 ומסתיים בגיל 25.

תביעה בגין רשלנות רפואית כרוכה בעבודה רבה של איסוף חומר וניהול הליכים משפטיים מורכבים וארוכים ועד להגעה לתוצאה סופית עשוי לעבור זמן ממושך. יש לדעת כי לא כל תיק רשלנות רפואית מסתיים בפסק דין בבית המשפט ולעתים הוא מסתיים בפשרה בין הצדדים המעורבים שתורמת לקיצור הזמן ועם זאת לפתרון טוב שבעקבותיו יוצאים נשכרים כל הצדדים.

נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
חשוב לציין כי האמור במידע זה אין בו כדי להוות ייעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ משפטי מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
פקודת הנזיקין (נוסח חדש), תשכ”ח-1968
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ”ד-1984
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה), תשנ”ז-1956

חייגו 02-579-2579
או מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

רשלנות רפואית

רשלנות רפואית נובעת מטעויות שונות של המערכות הרפואיות ו/או רופאים כלפי מטופלים. התוצאה עלולה להיות גרימת נזקים גופניים למטופלים. אם הניזוק “מזליסט” הרשלנות תגרום לו נכות כלשהיא ואם אינו כזה- היא תגרום למותו. הטיפול המשפטי בתחום זה דורש ידע, מיומנות, זהירות וניסיון.
באופן כללי, כאשר ניתן להוכיח כי התנהגות הנתבע מהווה רשלנות, נוצרת זכות לנפגע לקבל ממנו פיצויים בגין הנזק שגרם לו עקב רשלנותו.
דיני הנזיקין, ובתוכם עוולת הרשלנות, מאפשרים מתן פיצוי גם כאשר למזיק לא הייתה כוונה ממשית לפגוע בניזוק. בשנים האחרונות תחום הרשלנות הרפואית עובר מהפיכה של ממש בעיקר בפסיקה, כאשר תחום הרפואה נחשף יותר ויותר לביקורת שיפוטית חסרת פשרות. הסיבה לכך היא שהחברה רואה בפעילות רשלנית של מערכת רפואית או רופא ואי שמירה על סטנדרטים מקובלים (לעיתים תוך זלזול בחולה) כפעילות שיש בה אשמה חברתית גם אם המטרה הבסיסית הייתה לכאורה חיובית. תחום הרשלנות הרפואית הוא בעל חשיבות מרכזית בתחום הנזיקין.
לרשלנות רפואית מגוון רחב של ואריאציות ונתייחס לשלושה מהם: מעקב הריון ולידה, ניתוחים וטיפולים רפואיים וכשל באבחונים.

מעקב הריון ולידה
אף על פי שלידה אינה אמורה להיות מורכבת בימינו מסתבר כי כמעט שליש מהתביעות בגין רשלנות רפואית בישראל הן סביב ההריון הלידה עצמה. פגיעה בעובר בעת הלידה היא דבר קשה עבור ההורים ובצדק.
רוב תביעות הרשלנות הוא בגלל אבחון לא נכון או העדר אבחון  של מצוקה עוברית בעת הלידה, אי ביצוע ניתוח קיסרי בכלל או בזמן, ביצוע לידות ואקום או מלקחיים כושלות. לידות אלה עלולות להיגמר במוות או בגרימת מומים קשים, כגון שיתוק מוחין או פיגור שכלי.
סבל רב יכול להיחסך לילד שנולד בגין רשלנות רפואית (“הולדה בעוולה”) ועל כן תביעות רבות מוגשות היום בנושא זה, בין על ידי ההורים ובין על ידי היילוד הנפגע עצמו. למעקב הריון מסודר, רציני ומקצועי על פי סטנדרטים נהוגים חשיבות מכרעת בתוצאות הלידה. ביצוע של בדיקות כגון אולטרה סאונד, סקירת מערכות וכו’ פיענוחן נכונה והתייחסות רצינית לתוצאות יכולים לזהות מומים במהלך ההריון ולאפשר הפסקת הריון בזמן ובכך למנוע ילוד עם פגמים קשים ולמנוע ממנו ומהוריו כאבל וסבל בל יתואר.
כאשר מתגלים בבדיקות שנעשות  לאישה הרה סימנים  מדאיגים של מומים, על  הרופא המבצע מעקב  להגדיר הריון זה כהריון בסיכון ולבצע בדיקות נוספות ובכלל זה בדיקות גנטיות כדי לשלול או לאשרר קיומם של מומים  אלה ולהביא מידע חשוב זה להורים כדי שהם יוכלו לקבל החלטה לגבי המשך ההריון. רופא שאינו נוהג כך מתרשל בתפקידו ועשוי להיתבע.
אבחנה קריטית היא הריון בסיכון גבוה שנובע מלידות מוקדמות בעבר, מומים, מחלות כרוניות ואחרות, ניתוחים קודמים, סוכרת, ריבוי עוברים תרומבופיליה וכו’. את רוב הסימפטומים לסיכונים אלה ניתן לגלות מבעוד מועד.
תיעוד רפואי של כל הבדיקות והפעולות המבוצעות טרום לידה הוא דבר חשוב ביותר ואם המערכת הרפואית אינה מקפידה על כך היא מתרשלת ונטל ההוכחה כי לא התרשלה נופל על כתפיה.

ניתוחים וטיפולים רפואיים:
מתן טיפול רפואי יכול, לעתים, להיות מורכב ולדרוש מיומנות גדולה. ההיסטוריה הרפואית של חולה קריטית בגיבוש הטיפול שיש לתת לחולה.
במתן טיפול רפואי או בביצוע פרוצדורות ו/או ניתוחים מעורבים גורמים שונים אשר חייבים לעבוד בסינרגיה מושלמת ובהם רופאים מנתחים ברמות שונות, מרדימים, אחים ואחיות טכנאי מעבדות ומכונים וכדומה.
ביצוע פעולה רשלנית בחולה עלול להיגמר במקרה הטוב בנכות החולה לכל ימי חייו ובמקרה הרע במוות.
מבצע פעולה רפואית חייב לנהוג על פי פרקטיקה נהוגה, לבסס את החלטותיו על פי ניסיון רפואי מצטבר (לא בהכרח שלו אלא של הרפואה הנוהגת בכלל) וכן להתעדכן כל העת בספרות רפואית מהארץ ומהעולם. רופא שאינו נוהג כך עלול להתרשל בתפקידו.
לעתים אף פעולות פרוצדורליות של מטפל עלולות להוות רשלנות רפואית. לדוגמה חולה שלא הסכים לניתוח, או חולה שהסכים לניתוח מסוים ובוצע בו ניתוח מורחב שלא בעת חירום, אי חתימה על טפסי הסכמה לניתוח או הרדמה, אי פירוט חלופות העומדות בפני החולה. כל אלה יכולים להיות סיבות לתביעה בגין רשלנות רפואית.
תיעוד רפואי שלא נעשה כהלכה או שלא נשמר יש ויעביר לגורם המטפל את נטל ההוכחה להעדר התרשלות.

אי אבחון מוקדם:
תפקידו של רופא מטפל הוא לבצע בדיקות ולאבחן חולה באופן מקצועי ומיומן ובהתאם לממצאים לתת הטיפול הראוי.
ההיסטוריה הרפואית של חולה היא קריטית להבנת מצבו הרפואי ולא די להסתפק באבחון נקודתי של תלונה נקודתית ומתן טיפול נקודתי, לא פעם מסתבר כי זו החטאה בלתי הפיכה.
לעתים מתקבלות תוצאות של בדיקות אשר מעלות ממצאים חריגים. אבחון שגוי או הקלת ראש או אבחון מאוחר יכולים לגזור דינו של חולה ולהביא להסתבכות שסופה הוא נכות או מוות.
התרשלות של רופא באי אבחון מקצועי ומדויק או אי אבחון בזמן וגילוי מאוחר של מחלות תחשוף אותו לתביעת נזיקין בגין התרשלות.
מי שניזוק בגלל רשלנות של רופא או גורם מטפל אחר יכול לבחון את האפשרות להגשת תביעה נגד המתרשל וזכותו לקבל פיצוי. הפיצוי נועד להחזיר את הניזוק קרוב ככל האפשר למצבו לפני ההתרשלות ואם לא ניתן לעשות זאת פיזית לפחות לקבלת פיצוי שיסייע בידו  לכלכל את עצמו בצורה נאותה.
גובה הפיצוי –בדרך כלל גובה הפיצוי מחושב על פי פרמטרים שונים ובהם דרגות נכות שנקבעות על ידי המומחים ואשר מקבלות ביטוי בשיעור נכות תפקודית על ידי בתי המשפט, גיל הנפגע, רמת השתכרותו בעבר ובעתיד, מינו, הוצאות רפואיות ואחרות, הוצאות לצד ג’ לעבר ולעתיד הפסדי פנסיה כאב וסבל ועוד.

מה עושים במקרה של חשש לרשלנות רפואית?
אם מתעורר חשש לקיומה של רשלנות רפואית רצוי מאד לפנות בסמוך ככל האפשר להתרחשות המקרה לעורך דין בעל ניסיון ומיומנות בתחום כדי לבדוק את כל אשר קרה, ולבחון אפשרות של הגשת תביעה אם קיימות סיבות לכך.
הדרכה ואיסוף תיעוד רפואי – אם ניזוקתם פיזית ו/או נפשית אתם יכולים לפנות למשרדנו עם כל התיעוד הרפואי ואנו נעריך את התיק ונדריך אתכם כיצד לטפל בעצמכם וכן  כיצד להתנהל ולאסוף את כל התיעוד הרפואי הראייתי שיהיה בהם כדי לסייע לקבלת החלטה באשר לאופן הטיפול בפגיעה שנגרמה לכם.
ליווי – נלווה אתכם לאורך כל התהליך, מקבלת החלטה כי קיים נזק בר פיצוי (כאב וסבל, קיצור תוחלת חיים, ניידות, אבדן כושר השתכות ועוד) ועד להגשת תביעה וקבלת פיצוי.
תיעוד רפואי היסטורי – בשלב של גיבוש הנזק כאשר כל חומר הספציפי עומד בפנינו נזמין תיעוד רפואי נוסף מהמוסדות הרפואיים הרלוונטיים על עברכם כדי לקבל תמונה מלאה על מצבכם בעבר ובהווה.
הערכת התכנות וקבלת חוות דעת – לאחר איסוף המידע נעביר אותו לבדיקת מומחים רלבנטיים להערכת היתכנות להגשת תביעה ולקבלת חוות דעת אם תהיה היתכנות שכזו. חוות הדעת הנדרשות מתייחסות הן לעצם קיומה של רשלנות והן לגבי הנזק שנגרם לנפגע.
התיישנות – יש לשים לב כי למבוגר שנפגע עומדות 7 שנים מיום גילוי הנזק ועד להגשת תביעה בטרם תחול התיישנות ולא ניתן יהיה יותר לתבוע ואילו לקטין מירוץ ההתיישנות מתחיל משעה שהקטין הפך לבגיר כלומר, מתחיל בגיל 18 ומסתיים בגיל 25.

תביעה בגין רשלנות רפואית כרוכה בעבודה רבה של איסוף חומר וניהול הליכים משפטיים מורכבים וארוכים ועד להגעה לתוצאה סופית עשוי לעבור זמן ממושך. יש לדעת כי לא כל תיק רשלנות רפואית מסתיים בפסק דין בבית המשפט ולעתים הוא מסתיים בפשרה בין הצדדים המעורבים שתורמת לקיצור הזמן ועם זאת לפתרון טוב שבעקבותיו יוצאים נשכרים כל הצדדים.

נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
חשוב לציין כי האמור במידע זה אין בו כדי להוות ייעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ משפטי מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
פקודת הנזיקין (נוסח חדש), תשכ”ח-1968
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ”ד-1984
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה), תשנ”ז-1956

הפוסט רשלנות רפואית הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>
תאונות עבודה https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%aa%d7%90%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%a2%d7%91%d7%95%d7%93%d7%94.html Sat, 30 Mar 2019 10:51:33 +0000 http://ynavon-law.co.il/?page_id=391 לנפגעי עבודה בישראל יש מגוון זכויות והם יכולים למצות את זכויותיהם אלה במספר דרכים. על מנת שיוכלו לקבל את מלוא הזכויות הם עשויים..

הפוסט תאונות עבודה הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>

תאונות עבודה

לנפגעי עבודה בישראל יש מגוון זכויות והם יכולים למצות את זכויותיהם אלה במספר דרכים. על מנת שיוכלו לקבל את מלוא הזכויות הם עשויים, בנסיבות מסוימות, להיקלע להליכים משפטיים ארוכים ומסובכים אשר מעורבים בהם גורמים שונים כגון: הביטוח הלאומי, המעביד, בתי משפט ועוד.  על כן מומלץ לנפגע בעבודה לפנות מוקדם ככל הניתן לייעוץ משפטי מיומן ומקצועי בטרם יתחיל לפעול.

מי הנתבע במקרה של תאונת עבודה?
תאונת עבודה נגרמת לעתים כתוצאה מרשלנותו של מעביד ולעתים בגלל גורמים אחרים. התביעה תופנה למעביד או לגורם האחר לנזק וזאת בנוסף לפניה ו/או תביעה למוסד לביטוח לאומי אליו יש לפנות בכל מקרה של פגיעה בעבודה.
הסיבות להתרחשותה של תאונת עבודה הן רבות ושונות החל מנפילה מסולם או מפיגום, פגיעה עקב שימוש בכלי עבודה,  מיגון לקוי, החלקה, התחשמלות וכלה בפגיעה בדרך אל העבודה וחזרה, כלומר מחוץ לכותלי מקום העבודה.

תביעה למוסד לביטוח לאומי – המל”ל:
פנייה למל”ל מתחייבת על פי חוק, הגם שכל עובד בישראל מבוטח מפני פגיעות גוף בגין תאונות עבודה או מחלות מקצוע במסגרת המוסד לביטוח לאומי. אשר על כן, יש למצות את זכויות העובד קודם כל במל”ל. פניה למל”ל חיונית על מנת שזה יכיר בתאונה כתאונת עבודה. העדר פניה למל”ל עלול להפחית מסכום הפיצוי הרעיוני כביכול, דהיינו פיצוי שהיה יכול להתקבל מהמל”ל אך לא התבקש.
חוק הביטוח הלאומי מגדיר את המבחנים שיש לבדוק על מנת לקבוע אם מדובר ב”תאונת עבודה” והמבחן המרכזי הוא אם היא אירעה תוך כדי ועקב עבודתו של הנפגע. אם עובד נפגע בעבודה, אך הפגיעה לא היתה ישירות לביצוע העבודה שלו, הפגיעה לא תחשב כ”תאונת עבודה”. לדוגמא, עובד שקיבל התקף לב במהלך עבודתו ייחשב כנפגע עבודה רק אם יוכח קשר בין תנאי העבודה לבין אותו התקף לב.
רואים תאונה כתאונת עבודה אף אם אירעה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה, ולכן גם תאונת דרכים או תאונה בדרכו של עובד לארוחת צהרים יכולה להיחשב כתאונת עבודה. גם מחלות או מומים שונים אשר נגרמו עקב העבודה או תנאיה יכולים להקנות לעובד הכרה כנפגע עבודה.

ארעה לכם תאונת עבודה ואינכם יודעים לאן לפנות ומה לעשות?
אפשרות א’ – תביעה לדמי פגיעה: דמי הפגיעה נועדו לפצות את הנפגע על אובדן שכר או הכנסה עקב הפגיעה בעבודה, והם משולמים בעד פרק הזמן בו הנפגע לא עבד בכל עבודה ונזקק לטיפול רפואי, ולכל היותר עבור 91 ימים, שספירתם מתחילה מהיום שלאחר יום הפגיעה.
אפשרות ב’ – תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה: במידה והנפגע סבור כי הפגיעה בתאונה הותירה נכות בגופו או בנפשו, הוא רשאי להגיש תביעה לקצבת נכות מעבודה. קצבת הנכות תשולם לנפגע בהתאם לאחוזי הנכות אשר ייקבעו לו בוועדות הרפואיות של המל”ל. שיעור אחוזי הנכות שנקבעו לנפגע הם אלה שיקבעו אם הוא יקבל פיצוי חד-פעמי או קצבה חודשית.
בכל אחת מהאפשרויות הנ”ל יש להגיש תביעה בתוך 12 חודשים ממועד הפגיעה וזאת בסניף המל”ל הקרוב למקום מגורי הנפגע. הגשת תביעה לאחר מועד זה עשויה לפגוע בזכותו של הנפגע לקצבה, כולה או חלקה.
יודגש כי תביעה לקצבת נכות, כלומר אפשרות ב’ תטופל על ידי המוסד לביטוח הלאומי רק אם הוגשה קודם לכן תביעה לדמי פגיעה (אפשרות א’), שהוכרה כפגיעה בעבודה.
המועד האידיאלי להגשת התביעה לקצבת נכות מעבודה הוא בסמוך לתום תקופת תשלום דמי הפגיעה, שכן במידה והוועדה הרפואית קובעת כי בעקבות הפגיעה בתאונה לא נותרה לנפגע נכות כלשהי, יופסק תשלום דמי הפגיעה.

האם פנייה לטיפול בקופות החולים אפשרית?
כל נפגע בעבודה זכאי לטיפול רפואי חינם בקופת החולים בה הוא רשום כחבר.

האם ניתן לנצל זכויות גם בביטוחים הפרטיים, במקביל להגשת תביעות למל”ל?
נפגע בעבודה המבוטח בביטוחים שונים בחברות ביטוח באופן עצמאי ופרטי כגון ביטוח מנהלים, תכניות פנסיה, ביטוח “תאונות אישיות” וכד’ צריך לבדוק את תנאיה של כל פוליסה רלוונטית בה הוא מבוטח כדי לוודא אם היא מכסה את הנזק שנגרם לו, ואם כך המצב הוא יהיה זכאי לקבלת פיצוי ללא קשר לפיצוי לו הוא זכאי מהמל”ל ו/או מהגורם לנזק.

נפגעתם בתאונת עבודה – מה אתם עושים?
טיפול רפואי – קודם כל יש לפנות לקבלת טיפול רפואי על מנת לטפל בעצמכם ולמזער נזקים וזה ייעשה בטיפול ראשוני במקום או על ידי פניה לחדר מיון או קופת החולים.
איסוף תיעוד רפואי ואסמכתאות נוספות – בכל פגיעת גוף יש לדאוג לתיעוד מקסימלי של כל מהלך האירועים מתחילתם כי מסמכים אלה הם בעלי חשיבות רבה לצורך מימוש הזכויות של הנפגע.
יש לאסוף את כל החומר הרפואי, כולל תוצאות בדיקות, צילומי רנטגן, חוות דעת שונות וכד’, וכן להקפיד לאסוף תיעוד על ההוצאות השונות שנגרמו כתוצאה מהתאונה. יש לתעד את כל פרטי ההתרחשות, מועד ההתרחשות, עדים אפשריים, תמונות וכד’. יש לשמור כל מסמך הקשור בפגיעה כי אין לדעת מראש מה יידרש לאחר מכן.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא  ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.
פניה לעורך דין – כמו בכל נזק גוף מומלץ לפנות לעו”ד על מנת שיבחן את מצבכם ואת סיכויי התביעה ובמידת הצורך יפנה אתכם לרופאים מומחים לקבלת חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה וילווה אתכם לכל אורך התהליך עד להכרה בתאונת העבודה וקבלת הפיצוי הנאות. בעת פניה למשרדנו אנו נעניק לכם את מירב ההדרכה והשירותים המשפטיים ונעמוד לרשותכם בכל שאלה או פניה.
נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת ייעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
פקודת הנזיקין (נוסח חדש), התשכ”ח-1968
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ”ד-1984
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה), התשט”ז-1956

חייגו 02-579-2579
או מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

תאונות עבודה

לנפגעי עבודה בישראל יש מגוון זכויות והם יכולים למצות את זכויותיהם אלה במספר דרכים. על מנת שיוכלו לקבל את מלוא הזכויות הם עשויים, בנסיבות מסוימות, להיקלע להליכים משפטיים ארוכים ומסובכים אשר מעורבים בהם גורמים שונים כגון: הביטוח הלאומי, המעביד, בתי משפט ועוד.  על כן מומלץ לנפגע בעבודה לפנות מוקדם ככל הניתן לייעוץ משפטי מיומן ומקצועי בטרם יתחיל לפעול.

מי הנתבע במקרה של תאונת עבודה?
תאונת עבודה נגרמת לעתים כתוצאה מרשלנותו של מעביד ולעתים בגלל גורמים אחרים. התביעה תופנה למעביד או לגורם האחר לנזק וזאת בנוסף לפניה ו/או תביעה למוסד לביטוח לאומי אליו יש לפנות בכל מקרה של פגיעה בעבודה.
הסיבות להתרחשותה של תאונת עבודה הן רבות ושונות החל מנפילה מסולם או מפיגום, פגיעה עקב שימוש בכלי עבודה,  מיגון לקוי, החלקה, התחשמלות וכלה בפגיעה בדרך אל העבודה וחזרה, כלומר מחוץ לכותלי מקום העבודה.

תביעה למוסד לביטוח לאומי – המל”ל:
פנייה למל”ל מתחייבת על פי חוק, הגם שכל עובד בישראל מבוטח מפני פגיעות גוף בגין תאונות עבודה או מחלות מקצוע במסגרת המוסד לביטוח לאומי. אשר על כן, יש למצות את זכויות העובד קודם כל במל”ל. פניה למל”ל חיונית על מנת שזה יכיר בתאונה כתאונת עבודה. העדר פניה למל”ל עלול להפחית מסכום הפיצוי הרעיוני כביכול, דהיינו פיצוי שהיה יכול להתקבל מהמל”ל אך לא התבקש.
חוק הביטוח הלאומי מגדיר את המבחנים שיש לבדוק על מנת לקבוע אם מדובר ב”תאונת עבודה” והמבחן המרכזי הוא אם היא אירעה תוך כדי ועקב עבודתו של הנפגע. אם עובד נפגע בעבודה, אך הפגיעה לא היתה ישירות לביצוע העבודה שלו, הפגיעה לא תחשב כ”תאונת עבודה”. לדוגמא, עובד שקיבל התקף לב במהלך עבודתו ייחשב כנפגע עבודה רק אם יוכח קשר בין תנאי העבודה לבין אותו התקף לב.
רואים תאונה כתאונת עבודה אף אם אירעה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה, ולכן גם תאונת דרכים או תאונה בדרכו של עובד לארוחת צהרים יכולה להיחשב כתאונת עבודה. גם מחלות או מומים שונים אשר נגרמו עקב העבודה או תנאיה יכולים להקנות לעובד הכרה כנפגע עבודה.

ארעה לכם תאונת עבודה ואינכם יודעים לאן לפנות ומה לעשות?
אפשרות א’ – תביעה לדמי פגיעה: דמי הפגיעה נועדו לפצות את הנפגע על אובדן שכר או הכנסה עקב הפגיעה בעבודה, והם משולמים בעד פרק הזמן בו הנפגע לא עבד בכל עבודה ונזקק לטיפול רפואי, ולכל היותר עבור 91 ימים, שספירתם מתחילה מהיום שלאחר יום הפגיעה.
אפשרות ב’ – תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה: במידה והנפגע סבור כי הפגיעה בתאונה הותירה נכות בגופו או בנפשו, הוא רשאי להגיש תביעה לקצבת נכות מעבודה. קצבת הנכות תשולם לנפגע בהתאם לאחוזי הנכות אשר ייקבעו לו בוועדות הרפואיות של המל”ל. שיעור אחוזי הנכות שנקבעו לנפגע הם אלה שיקבעו אם הוא יקבל פיצוי חד-פעמי או קצבה חודשית.
בכל אחת מהאפשרויות הנ”ל יש להגיש תביעה בתוך 12 חודשים ממועד הפגיעה וזאת בסניף המל”ל הקרוב למקום מגורי הנפגע. הגשת תביעה לאחר מועד זה עשויה לפגוע בזכותו של הנפגע לקצבה, כולה או חלקה.
יודגש כי תביעה לקצבת נכות, כלומר אפשרות ב’ תטופל על ידי המוסד לביטוח הלאומי רק אם הוגשה קודם לכן תביעה לדמי פגיעה (אפשרות א’), שהוכרה כפגיעה בעבודה.
המועד האידיאלי להגשת התביעה לקצבת נכות מעבודה הוא בסמוך לתום תקופת תשלום דמי הפגיעה, שכן במידה והוועדה הרפואית קובעת כי בעקבות הפגיעה בתאונה לא נותרה לנפגע נכות כלשהי, יופסק תשלום דמי הפגיעה.

האם פנייה לטיפול בקופות החולים אפשרית?
כל נפגע בעבודה זכאי לטיפול רפואי חינם בקופת החולים בה הוא רשום כחבר.

האם ניתן לנצל זכויות גם בביטוחים הפרטיים, במקביל להגשת תביעות למל”ל?
נפגע בעבודה המבוטח בביטוחים שונים בחברות ביטוח באופן עצמאי ופרטי כגון ביטוח מנהלים, תכניות פנסיה, ביטוח “תאונות אישיות” וכד’ צריך לבדוק את תנאיה של כל פוליסה רלוונטית בה הוא מבוטח כדי לוודא אם היא מכסה את הנזק שנגרם לו, ואם כך המצב הוא יהיה זכאי לקבלת פיצוי ללא קשר לפיצוי לו הוא זכאי מהמל”ל ו/או מהגורם לנזק.

נפגעתם בתאונת עבודה – מה אתם עושים?
טיפול רפואי – קודם כל יש לפנות לקבלת טיפול רפואי על מנת לטפל בעצמכם ולמזער נזקים וזה ייעשה בטיפול ראשוני במקום או על ידי פניה לחדר מיון או קופת החולים.
איסוף תיעוד רפואי ואסמכתאות נוספות – בכל פגיעת גוף יש לדאוג לתיעוד מקסימלי של כל מהלך האירועים מתחילתם כי מסמכים אלה הם בעלי חשיבות רבה לצורך מימוש הזכויות של הנפגע.
יש לאסוף את כל החומר הרפואי, כולל תוצאות בדיקות, צילומי רנטגן, חוות דעת שונות וכד’, וכן להקפיד לאסוף תיעוד על ההוצאות השונות שנגרמו כתוצאה מהתאונה. יש לתעד את כל פרטי ההתרחשות, מועד ההתרחשות, עדים אפשריים, תמונות וכד’. יש לשמור כל מסמך הקשור בפגיעה כי אין לדעת מראש מה יידרש לאחר מכן.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא  ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.
פניה לעורך דין – כמו בכל נזק גוף מומלץ לפנות לעו”ד על מנת שיבחן את מצבכם ואת סיכויי התביעה ובמידת הצורך יפנה אתכם לרופאים מומחים לקבלת חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה וילווה אתכם לכל אורך התהליך עד להכרה בתאונת העבודה וקבלת הפיצוי הנאות. בעת פניה למשרדנו אנו נעניק לכם את מירב ההדרכה והשירותים המשפטיים ונעמוד לרשותכם בכל שאלה או פניה.
נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת ייעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
פקודת הנזיקין (נוסח חדש), התשכ”ח-1968
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ”ד-1984
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה), התשט”ז-1956

הפוסט תאונות עבודה הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>
תאונות במקומות ציבוריים https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%aa%d7%90%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%9e%d7%a7%d7%95%d7%9e%d7%95%d7%aa-%d7%a6%d7%99%d7%91%d7%95%d7%a8.html Fri, 29 Mar 2019 10:51:33 +0000 http://ynavon-law.co.il/?page_id=392 מהותה העיקרית של רשות ציבורית היא מתן שירותים מוניציפליים הן לאזרחיה והן למבקרים בתחומה. במסגרת תפקידיה אחראית הרשות על פיתוח...

הפוסט תאונות במקומות ציבוריים הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>

תאונות במקומות ציבוריים

מהותה העיקרית של רשות ציבורית היא מתן שירותים מוניציפליים הן לאזרחיה והן למבקרים בתחומה. במסגרת תפקידיה אחראית הרשות על פיתוח העיר, סלילת כבישים, ריצוף מדרכות, קביעת מעברי חציה, שילוט ותמרור והגדרת מקומות חניה בסטנדרטים מתחייבים. אשר על כן חלה על הרשות  חובת זהירות בפעולותיה. כאשר רשות שלטונית אינה מבצעת את המוטל עליה באופן ראוי והיא מתרשלת בעבודתה היא חשופה לתביעות נזיקיות על ידי אלו שנפגעו כתוצאה מרשלנותה.

מתי זכאי הנפגע לפיצוי בגין נזקי הגוף שאירעו לו כתוצאה מהתאונה?
במקרה של תאונה בשטח המוניציפלי, על הנפגע להוכיח כי אכן מוטלת על כתפי הרשות או הגוף שבעטיו נגרמה הפגיעה אחריות וכי היא פעלה ברשלנות או נמנעה מפעולה שהיתה מחויבת לבצעה באופן אשר גרם לנזקו. בנוסף,  יש להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין הרשלנות לנזק שנגרם. במקרה בו מופרת הוראת  חיקוק יש להוכיח את ההפרה.
תביעת נזיקין בגין תאונה במקומות ציבוריים כמוה ככל תביעת נזיקין אחרת והיא מחייבת:
טיפול רפואי ותיעוד –  ראשית לכל יש לפנות  לקבלת טיפול רפואי על מנת לטפל בעצמכם  ולמזער  נזקים,  וזאת  על ידי פניה לחדר מיון או לקופת החולים, כאשר לעתים  יתכן ותזדקקו  לטיפול ראשוני במקום  ולאחר מכן תיאלצו לפנות למוסד  רפואי.  כמו בכל פגיעת גוף יש לדאוג  לתיעוד מקסימלי של פרטי הטיפול ומהלכו  (כולל בדיקות, צילומי רנטגן וכד’) הואיל ויהיה בכך כדי לסייע בהמשך להבין את  האירוע וכן לקבלת פיצויים. יש להקפיד גם על תיעוד של ההוצאות שלכם  בקשר לתאונה. יש לתעד את ההתרחשות  גם בזמן הפגיעה –  תאריך זמנים, עדים אפשריים תמונות וכד’.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין, הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס, שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.
פניה לעורך דין – וכמו בכל נזק גוף מומלץ לפנות לעו”ד על מנת שיבחן את סיכויי התביעה ואת הנזק שנגרם עקב התאונה, ובמידת הצורך אף יפנה אתכם לרופאים מומחים לקבלת חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה. עורך הדין ילווה אתכם לכל אורך התהליך עד לסיומו.
בעת פניה למשרדנו אנו נעניק לכם את מירב ההדרכה והשירותים המשפטיים והאחרים, כמו פניה לקבלת חוות דעת של מומחים שונים, ונעמוד לרשותכם בכל שאלה או פניה.
נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך, נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת יעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
פקודת הנזיקין (נוסח חדש), התשכ”ח-1968
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ”ד-1984
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה) תשנ”ז-1956
חוק למניעת מפגעים, התשכ”א-1961
חוק העונשין התשל”ז- 1977
חוקי עזר של משרד הפנים

חייגו 02-579-2579
או מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

תאונות במקומות ציבוריים

מהותה העיקרית של רשות ציבורית היא מתן שירותים מוניציפליים הן לאזרחיה והן למבקרים בתחומה. במסגרת תפקידיה אחראית הרשות על פיתוח העיר, סלילת כבישים, ריצוף מדרכות, קביעת מעברי חציה, שילוט ותמרור והגדרת מקומות חניה בסטנדרטים מתחייבים. אשר על כן חלה על הרשות  חובת זהירות בפעולותיה. כאשר רשות שלטונית אינה מבצעת את המוטל עליה באופן ראוי והיא מתרשלת בעבודתה היא חשופה לתביעות נזיקיות על ידי אלו שנפגעו כתוצאה מרשלנותה.

מתי זכאי הנפגע לפיצוי בגין נזקי הגוף שאירעו לו כתוצאה מהתאונה?
במקרה של תאונה בשטח המוניציפלי, על הנפגע להוכיח כי אכן מוטלת על כתפי הרשות או הגוף שבעטיו נגרמה הפגיעה אחריות וכי היא פעלה ברשלנות או נמנעה מפעולה שהיתה מחויבת לבצעה באופן אשר גרם לנזקו. בנוסף,  יש להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין הרשלנות לנזק שנגרם. במקרה בו מופרת הוראת  חיקוק יש להוכיח את ההפרה.
תביעת נזיקין בגין תאונה במקומות ציבוריים כמוה ככל תביעת נזיקין אחרת והיא מחייבת:
טיפול רפואי ותיעוד –  ראשית לכל יש לפנות  לקבלת טיפול רפואי על מנת לטפל בעצמכם  ולמזער  נזקים,  וזאת  על ידי פניה לחדר מיון או לקופת החולים, כאשר לעתים  יתכן ותזדקקו  לטיפול ראשוני במקום  ולאחר מכן תיאלצו לפנות למוסד  רפואי.  כמו בכל פגיעת גוף יש לדאוג  לתיעוד מקסימלי של פרטי הטיפול ומהלכו  (כולל בדיקות, צילומי רנטגן וכד’) הואיל ויהיה בכך כדי לסייע בהמשך להבין את  האירוע וכן לקבלת פיצויים. יש להקפיד גם על תיעוד של ההוצאות שלכם  בקשר לתאונה. יש לתעד את ההתרחשות  גם בזמן הפגיעה –  תאריך זמנים, עדים אפשריים תמונות וכד’.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין, הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס, שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.
פניה לעורך דין – וכמו בכל נזק גוף מומלץ לפנות לעו”ד על מנת שיבחן את סיכויי התביעה ואת הנזק שנגרם עקב התאונה, ובמידת הצורך אף יפנה אתכם לרופאים מומחים לקבלת חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה. עורך הדין ילווה אתכם לכל אורך התהליך עד לסיומו.
בעת פניה למשרדנו אנו נעניק לכם את מירב ההדרכה והשירותים המשפטיים והאחרים, כמו פניה לקבלת חוות דעת של מומחים שונים, ונעמוד לרשותכם בכל שאלה או פניה.
נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך, נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת יעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
פקודת הנזיקין (נוסח חדש), התשכ”ח-1968
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ”ד-1984
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה) תשנ”ז-1956
חוק למניעת מפגעים, התשכ”א-1961
חוק העונשין התשל”ז- 1977
חוקי עזר של משרד הפנים

הפוסט תאונות במקומות ציבוריים הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>
תאונות בבתי ספר https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%aa%d7%90%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%91%d7%aa%d7%99-%d7%a1%d7%a4%d7%a8.html Thu, 28 Mar 2019 10:51:33 +0000 http://ynavon-law.co.il/?page_id=393 ילדים מטבעם חשופים למפגעים במסגרות החינוך השונות בשעה שההורים בטוחים שמוסדות אלה ישמרו ויגנו עליהם מפני פגיעות ותאונות. יובהר כי..

הפוסט תאונות בבתי ספר הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>

תאונות בבתי ספר

ילדים מטבעם חשופים למפגעים במסגרות החינוך השונות בשעה שההורים בטוחים שמוסדות אלה ישמרו ויגנו עליהם מפני פגיעות ותאונות.  יובהר כי המפגעים הם לאו דוקא בתוך בתי הספר אלא הם מצויים גם מחוצה להם.
במקרה וילדכם נפצע במסגרת בית הספר, גן הילדים או בזמן משחק מחוץ לשעות הפעילות של המוסד החינוכי, ונגרם לו נזק בעקבות פציעתו, עומדות בפניכם אופציות שונות ומגוונות לתבוע פיצוי עבור הנזקים שנגרמו לו.

ילדכם נפגע – מה עושים?
במקרים בהם הפגיעה נגרמה עקב רשלנות של גורם מתוך המוסד החינוכי, כגון מורים או הנהלת בית הספר, אשר אחראים באופן ישיר על שלומם של ילדיכם בתוך מתחם בית הספר ו/או עירייה ו/או משרד החינוך אשר להם אחריות עקיפה ניתן להגיש נגדם תביעת פיצויים בגין רשלנות וזאת ללא כל קשר ובנוסף להגשת תביעות מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות, אשר בה מבוטחים הילדים ממילא.

כיצד מפעילים פוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמיד?
פניה בתביעה לחברת הביטוח מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות היא פשוטה לנוכח העובדה כי התובע נדרש לעמוד בקריטריונים היבשים של הפוליסה בכדי לזכות בפיצוי אשר יינתן על פי תנאי הפוליסה.  נציין כי פוליסה זו משולמת על ידי ההורים בכל שנה, עובדה שאין הם  בהכרח מודעים  לה.

הכיסוי של הפוליסה:
הפוליסה אשר מופעלת במוסדות החינוך מכסה את התלמידים בכל שעות היממה, ולא רק במהלך שעות הלימודים. פוליסה זאת גם מאפשרת כיסוי בפעילויות מחוץ למוסד החינוכי, ובכלל זה חוגים, טיולים עם המשפחה, משחקים עם חברים ועוד.
הפוליסה מעניקה פיצוי במקרים של מוות או נכות צמיתה העולה על 5%, ובמקרה של נכות זמנית וזאת החל מהיום השישי בו התלמיד הנפגע מרותק למיטתו, ובתנאי שמדובר בתקופה העולה על 21 ימים רצופים לפחות.
תקופת הנכות הזמנית המקסימלית המכוסה בפוליסת הביטוח היא של שלושה חודשים בחישוב מצטבר. לעניין זה, יש חשיבות גם לימי האשפוז של התלמיד, כך שעבור אותם ימים בהם היה הילד מאושפז ישנה תוספת לפיצוי עבור תקופת הנכות הזמנית.

האם פוליסת הביטוח מחזירה הוצאות רפואיות ?
פוליסה זו מעניקה החזר הוצאות רפואיות אשר אינן מכוסות על ידי חוק הבריאות הממלכתי, לרבות הוצאות בגין אמצעי עזר רפואיים, אך היא אינה מכסה:
•   הוצאות רפואיות אשר שולמו או עומדות להיות משולמות ממקור אחר.
•   הוצאות בגין טיפולי שיניים לנוכח העובדה כי קיים הסדר פיצוי מיוחד בפוליסה זו לפגיעה בשיניים.
•   הוצאות בגין ייעוץ רפואי לקביעת אחוזי נכות.

האם יש מקרים שאותם הפוליסה אינה מכסה?
ישנם מספר חריגים לכיסוי הבטוחי המוענק על ידי פוליסת ביטוח ילדים. כלומר, אם נזקו של התלמיד נגרם בעקבות אחד מהמקרים המפורטים מטה לא ישולם פיצוי על פי פוליסה זו ועל ההורים לתבוע את הגורם הרלוונטי:
•   פעילות צבאית סדירה;
•   תאונת דרכים בארץ או בחו”ל;
•   מחלה שאינה נובעת מתאונה;
•   רשלנות רפואית או נזק שנגרם בעקבות טיפול רפואי;
•   מלחמה, פעולת איבה וכד’;
•   תאונת עבודה המזכה בפיצוי במסגרת המוסד לביטוח לאומי;

האם פוליסת ביטוח תלמידים מכסה גם את הורים? 
בפוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים קיים גם כיסוי ביטוחי עבור הורים אשר נפגעו במסגרת השתתפות בפעילות המוסד החינוכי שבו לומדים ילדיהם המבוטחים לרבות ליווי בטיולים, השתתפות בפעילויות חינוכיות מחוץ ובתוך שטח בית הספר ועוד.

מועד התיישנות: 
מועד ההתיישנות של תביעה על פי פוליסת ביטוח תאונות אישיות הוא 3 שנים לאחר הגיעו של התלמיד הנפגע לגיל 18.

מהי הפרוצדורה להגשת תביעה על פי הפוליסה?  
•   מילוי טופס הודעה על תאונה על ידי ההורים והמוסד החינוכי.
•   צירוף כל המסמכים הרפואיים התומכים.
•   צירוף ראיות נוספות ובכלל זה שמות עדים ונוכחים בעת התרחשות האירוע, תמונות ועוד.
•   צירוף כתב ויתור סודיות לנפגע.
•   צירוף קבלות וחשבוניות מקוריות.

האם צריך עורך דין לטיפול בהגשת תביעה מכוח פוליסת ביטוח? 
בדרך כלל התשובה לשאלה חיובית וזאת לאור העובדה שחברות הביטוח מערימות לפעמים קשיים בירוקרטיים. חשוב לתכנן את הדרך בה יש לפעול כדי למקסם את קבלת הזכויות ואפשרויות הפיצוי ולכן תכנון מוקדם וטיפול מקצועי על ידי עורך דין ימנעו או ימזערו בעיות עתידיות.

האם מלבד תביעה מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות ניתן לתבוע גורמים נוספים? 
ניתן להגיש תביעה נגד הרשלן או גורם הנזק, אשר היא תביעת רשלנות לכל דבר והיא דורשת הוכחת אחריות ונזק והקשר הסיבתי ביניהם. בית במשפט יקבע את סבירות ההתנהגות של הנתבע על סמך פרמטרים כמו גיל הילדים, תנאי השטח, סוג ואופי הפעילות, סיכוני הפעילות וכו’.
תביעת נזיקין בגין תאונת תלמידים כמוה ככל תביעת נזיקין אחרת המחייבת:
טיפול רפואי ותיעוד – קודם כל יש להפנות את ילדכם לטיפול רפואי על מנת למזער נזקים וזה ייעשה על ידי פניה לחדר מיון או קופת החולים. ייתכן והנפגע יזדקק לטיפול ראשוני במקום ולאחר מכן יש להביאו למוסד רפואי. כמו בכל פגיעת גוף יש לדאוג לתיעוד מקסימלי של ההתרחשויות , כדי להקל על ניהול תביעה ככל שתוגש. התיעוד הנדרש מתייחס גם לכל הטיפולים הרפואיים שניתנים לנפגע.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא  ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.

פניה לעורך דין
כמו בכל מקרה בו נגרם נזק גוף מומלץ לפנות לעו”ד מנוסה ומיומן על מנת שיבחן את סיכויי התביעה ואת שיעור הנזק שנגרם עקב התאונה ואף נפנה את הנפגע למומחים על מנת שיתנו חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה. כל פניה בעניין לטיפול משרדנו תזכה את הפונה בליווי מקצועי ובהדרכה לכל אורך הדרך עד לסיום התהליך וקבלת פיצוי הולם.
בשלב שבו התגבש הנזק והסתיימו הטיפולים, משרדנו ידאג לפנות אל חברת הביטוח, יגיש תביעה מסודרת וירכז את כל החומר הרלוונטי הנדרש לכתב התביעה.
נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת ייעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
פקודת הנזיקין (נוסח חדש), התשכ”ח-1968
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ”ד-1984
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה) תשנ”ז-1956
חוק למניעת מפגעים, התשכ”א-1961
חוק העונשין התשל”ז- 1977
חוקי עזר של משרד הפנים

חייגו 02-579-2579
או מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

תאונות
בבתי
ספר

ילדים מטבעם חשופים למפגעים במסגרות החינוך השונות בשעה שההורים בטוחים שמוסדות אלה ישמרו ויגנו עליהם מפני פגיעות ותאונות.  יובהר כי המפגעים הם לאו דוקא בתוך בתי הספר אלא הם מצויים גם מחוצה להם.
במקרה וילדכם נפצע במסגרת בית הספר, גן הילדים או בזמן משחק מחוץ לשעות הפעילות של המוסד החינוכי, ונגרם לו נזק בעקבות פציעתו, עומדות בפניכם אופציות שונות ומגוונות לתבוע פיצוי עבור הנזקים שנגרמו לו.

ילדכם נפגע – מה עושים?
במקרים בהם הפגיעה נגרמה עקב רשלנות של גורם מתוך המוסד החינוכי, כגון מורים או הנהלת בית הספר, אשר אחראים באופן ישיר על שלומם של ילדיכם בתוך מתחם בית הספר ו/או עירייה ו/או משרד החינוך אשר להם אחריות עקיפה ניתן להגיש נגדם תביעת פיצויים בגין רשלנות וזאת ללא כל קשר ובנוסף להגשת תביעות מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות, אשר בה מבוטחים הילדים ממילא.

כיצד מפעילים פוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמיד?
פניה בתביעה לחברת הביטוח מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות היא פשוטה לנוכח העובדה כי התובע נדרש לעמוד בקריטריונים היבשים של הפוליסה בכדי לזכות בפיצוי אשר יינתן על פי תנאי הפוליסה.  נציין כי פוליסה זו משולמת על ידי ההורים בכל שנה, עובדה שאין הם  בהכרח מודעים  לה.

הכיסוי של הפוליסה:
הפוליסה אשר מופעלת במוסדות החינוך מכסה את התלמידים בכל שעות היממה, ולא רק במהלך שעות הלימודים. פוליסה זאת גם מאפשרת כיסוי בפעילויות מחוץ למוסד החינוכי, ובכלל זה חוגים, טיולים עם המשפחה, משחקים עם חברים ועוד.
הפוליסה מעניקה פיצוי במקרים של מוות או נכות צמיתה העולה על 5%, ובמקרה של נכות זמנית וזאת החל מהיום השישי בו התלמיד הנפגע מרותק למיטתו, ובתנאי שמדובר בתקופה העולה על 21 ימים רצופים לפחות.
תקופת הנכות הזמנית המקסימלית המכוסה בפוליסת הביטוח היא של שלושה חודשים בחישוב מצטבר. לעניין זה, יש חשיבות גם לימי האשפוז של התלמיד, כך שעבור אותם ימים בהם היה הילד מאושפז ישנה תוספת לפיצוי עבור תקופת הנכות הזמנית.

האם פוליסת הביטוח מחזירה הוצאות רפואיות ?
פוליסה זו מעניקה החזר הוצאות רפואיות אשר אינן מכוסות על ידי חוק הבריאות הממלכתי, לרבות הוצאות בגין אמצעי עזר רפואיים, אך היא אינה מכסה:
•   הוצאות רפואיות אשר שולמו או עומדות להיות משולמות ממקור אחר.
•   הוצאות בגין טיפולי שיניים לנוכח העובדה כי קיים הסדר פיצוי מיוחד בפוליסה זו לפגיעה בשיניים.
•   הוצאות בגין ייעוץ רפואי לקביעת אחוזי נכות.

האם יש מקרים שאותם הפוליסה אינה מכסה?
ישנם מספר חריגים לכיסוי הבטוחי המוענק על ידי פוליסת ביטוח ילדים. כלומר, אם נזקו של התלמיד נגרם בעקבות אחד מהמקרים המפורטים מטה לא ישולם פיצוי על פי פוליסה זו ועל ההורים לתבוע את הגורם הרלוונטי:
•   פעילות צבאית סדירה;
•   תאונת דרכים בארץ או בחו”ל;
•   מחלה שאינה נובעת מתאונה;
•   רשלנות רפואית או נזק שנגרם בעקבות טיפול רפואי;
•   מלחמה, פעולת איבה וכד’;
•   תאונת עבודה המזכה בפיצוי במסגרת המוסד לביטוח לאומי;

האם פוליסת ביטוח תלמידים מכסה גם את הורים? 
בפוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים קיים גם כיסוי ביטוחי עבור הורים אשר נפגעו במסגרת השתתפות בפעילות המוסד החינוכי שבו לומדים ילדיהם המבוטחים לרבות ליווי בטיולים, השתתפות בפעילויות חינוכיות מחוץ ובתוך שטח בית הספר ועוד.

מועד התיישנות: 
מועד ההתיישנות של תביעה על פי פוליסת ביטוח תאונות אישיות הוא 3 שנים לאחר הגיעו של התלמיד הנפגע לגיל 18.

מהי הפרוצדורה להגשת תביעה על פי הפוליסה?  
•   מילוי טופס הודעה על תאונה על ידי ההורים והמוסד החינוכי.
•   צירוף כל המסמכים הרפואיים התומכים.
•   צירוף ראיות נוספות ובכלל זה שמות עדים ונוכחים בעת התרחשות האירוע, תמונות ועוד.
•   צירוף כתב ויתור סודיות לנפגע.
•   צירוף קבלות וחשבוניות מקוריות.

האם צריך עורך דין לטיפול בהגשת תביעה מכוח פוליסת ביטוח? 
בדרך כלל התשובה לשאלה חיובית וזאת לאור העובדה שחברות הביטוח מערימות לפעמים קשיים בירוקרטיים. חשוב לתכנן את הדרך בה יש לפעול כדי למקסם את קבלת הזכויות ואפשרויות הפיצוי ולכן תכנון מוקדם וטיפול מקצועי על ידי עורך דין ימנעו או ימזערו בעיות עתידיות.

האם מלבד תביעה מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות ניתן לתבוע גורמים נוספים? 
ניתן להגיש תביעה נגד הרשלן או גורם הנזק, אשר היא תביעת רשלנות לכל דבר והיא דורשת הוכחת אחריות ונזק והקשר הסיבתי ביניהם. בית במשפט יקבע את סבירות ההתנהגות של הנתבע על סמך פרמטרים כמו גיל הילדים, תנאי השטח, סוג ואופי הפעילות, סיכוני הפעילות וכו’.
תביעת נזיקין בגין תאונת תלמידים כמוה ככל תביעת נזיקין אחרת המחייבת:
טיפול רפואי ותיעוד – קודם כל יש להפנות את ילדכם לטיפול רפואי על מנת למזער נזקים וזה ייעשה על ידי פניה לחדר מיון או קופת החולים. ייתכן והנפגע יזדקק לטיפול ראשוני במקום ולאחר מכן יש להביאו למוסד רפואי. כמו בכל פגיעת גוף יש לדאוג לתיעוד מקסימלי של ההתרחשויות , כדי להקל על ניהול תביעה ככל שתוגש. התיעוד הנדרש מתייחס גם לכל הטיפולים הרפואיים שניתנים לנפגע.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא  ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.

פניה לעורך דין
כמו בכל מקרה בו נגרם נזק גוף מומלץ לפנות לעו”ד מנוסה ומיומן על מנת שיבחן את סיכויי התביעה ואת שיעור הנזק שנגרם עקב התאונה ואף נפנה את הנפגע למומחים על מנת שיתנו חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה. כל פניה בעניין לטיפול משרדנו תזכה את הפונה בליווי מקצועי ובהדרכה לכל אורך הדרך עד לסיום התהליך וקבלת פיצוי הולם.
בשלב שבו התגבש הנזק והסתיימו הטיפולים, משרדנו ידאג לפנות אל חברת הביטוח, יגיש תביעה מסודרת וירכז את כל החומר הרלוונטי הנדרש לכתב התביעה.
נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת ייעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
פקודת הנזיקין (נוסח חדש), התשכ”ח-1968
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ”ד-1984
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה) תשנ”ז-1956
חוק למניעת מפגעים, התשכ”א-1961
חוק העונשין התשל”ז- 1977
חוקי עזר של משרד הפנים

הפוסט תאונות בבתי ספר הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>
תאונות דרכים https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%aa%d7%90%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%93%d7%a8%d7%9b%d7%99%d7%9d.html Wed, 27 Mar 2019 10:51:33 +0000 http://ynavon-law.co.il/?page_id=394 סעיף 1 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי "תאונת דרכים" היא מאורע אשר בו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות...

הפוסט תאונות דרכים הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>

תאונות דרכים

החוק מגדיר מהי תאונת דרכים: 
סעיף 1 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי “תאונת דרכים” היא מאורע אשר בו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות נסיעה. ההגדרה , למעשה, נסיעה ברכב, כניסה ויציאה לרכב, חנייה ועוד. פגיעה שאירעה במהלך טיפול או תיקון דרך שנעשה ברכב ובלבד שטיפול שכזה נעשה בידי המשתמש עצמו  ברכב (ולא בידי איש מקצוע כגון מכונאי) תחשב כתאונת דרכים.
הפסיקה הגדירה אילו נסיבות עלולות להיחשב כתאונת דרכים והן רבות ומגוונות. תאונת דרכים עשויה להיות מוכרת ככזו, גם במקרים בהם הפגיעה בהולך הרגל אינה כתוצאה ממגע ישיר בינו לבין הרכב.
למשל, כאשר אדם סוטה מדרכו בשל רכב מתקרב ונופל כתוצאה מהסטיה מהדרך. לעומת זאת, אם אדם נפגע מרכב החונה כחוק תוך כדי הליכה או ריצה, אירוע זה לא יוכר כתאונת דרכים אלה אם כן הרכב חנה במקום אסור.
מטבע הדברים, האדם הממוצע אינו מכיר את החוק והפסיקה ולכן קריטי להתייעץ עם עורך דין מיומן ומנוסה בתחום זה בסמוך ככל הניתן להתרחשות התאונה, כדי למנוע פגיעה בסיכויי התביעה.

מהו “נזק גוף” על פי החוק?
על פי החוק, “נזק גוף” – הוא מוות, מחלה, פגיעה או ליקוי גופני, נפשי או שכלי לרבות פגיעה בהתקן הדרוש לתפקוד אחד מאברי הגוף שהיה מחובר לגוף הנפגע בעת אירוע תאונת הדרכים, כמו רגל תותבת משקפיים ועוד.
יוטעם כי בתי המשפט הכירו גם בזכאותו לפיצוי של בן משפחה, אשר היה עד לתאונה קשה וסבל מנזק נפשי משמעותי כתוצאה ממראות קשים.  הפסיקה מגדירה שורה של מבחנים שאם הניזוק שהוא בן משפחה עומד בהם הוא יוכל לקבל פיצוי מחברת הביטוח.

מה נחשב לרכב על פי החוק:
החוק קובע אילו הם  הרכבים  שנחשבים  “רכב  מנועי”  ואשרן פגיעה מהם מזכה בפיצויים: מכוניות פרטיות, מסחריות, אופנועים, אוטובוסים, מוניות, מיניבוסים, משאיות, קטנועים ועוד כלי רכב ממונעים שייעודם העיקרי הוא לתחבורה יבשתית.

מי זכאי לפיצוי על פי החוק?
אדם שנפגע עקב תאונת דרכים, אם היה הנהג, נוסע, או הולך רגל. גם בן משפחה אשר היה עד לתאונה קשה בה היה מעורב בן משפחה קרוב וכתוצאה מכך יצא ניזוק וסבל מנזק נפשי.
להבדיל מדיני הנזיקין המוכרים בהם הניזוק חייב להוכיח את נזקו, בתאונות דרכים האחריות היא מוחלטת ואין צורך להוכיח אשם, קרי מי שנפגע בתאונה ולא משנה אם התאונה אירעה באשמתו, יהיה זכאי לפיצוי. כך גם במקרה בו  התאונה אירעה כתוצאה מנהיגה תחת השפעת סם או בשכרות או כתוצאה ממהירות מופרזת או אי ציות לתמרור. נסיבות כגון אלה  לא תמנענה מהנפגע לקבל פיצוי. הנפגע יקבל פיצוי אך יתכן שבלי כל קשר יועמד לדין בגין גרימת התאונה.

את מי למעשה אתם יכולים לתבוע אם נפגעתם בתאונת דרכים?
מי שנפגע בתאונה, לרבות הולכי רגל, יגיש תביעה נגד  חברת הביטוח שהנפיקה את ביטוח החובה של הרכב ממנו נפגעו, גם אם התאונה אירעה כתוצאה מרשלנות של נהג ברכב אחר אשר שפגע בהם.

מה קורה אם הרכב לא היה מבוטח?
המדינה הקימה קרן ממשלתית בשם “קרנית” אשר תכליתה היא מתן פיצוי לנפגעי גוף שנפגעו מרכב שלא היה מבוטח, וכך גם במקרים של תאונת  “פגע וברח” שבהם אין אפשרות לדעת מי החברה המבטחת.

האם ישנה אפשרות לתביעה נוספת במקרה של תאונת דרכים?
כן. למי שיש  ביטוח תאונות אישיות כגון: ביטוח מנהלים, ביטוח חיים, אובדן כושר עבודה ותאונות אישיות יוכל לתבוע מכוחו.

האם ניתן לקבל תשלומי ביניים בתאונות דרכים?
אם נפגעתם בתאונת דרכים באופן משמעותי ובנוסף לנזקים הפיזיים והנפשיים אתם ניזוקים כלכלית ונגרמו לכם הוצאות משמעותיות שאין לכם יכולת כלכלית לעמוד בהן חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מאפשר לכם לקבל פיצויי ביניים אשר נקראים “תשלומים תכופים” וזאת על מנת לכסות הוצאות כבדות לכם ולבני משפחותיכם.
החל ממועד הפניה של הנפגע  לחברת הביטוח בדרישה לקבלת תשלום תכוף, חייבת חברת הביטוח להעביר לו את התשלום תוך 60 יום. אם תוך 60 יום חברת הביטוח אינה מגיבה באופן חיובי לדרישה, זכאי הנפגע, לפנות לבית המשפט בבקשה לקבלת תשלום תכוף ורצוי מאד שהדבר ייעשה על ידי עורך דין מיומן ובעל ניסיון.  בית המשפט ייעתר לבקשה לתשלום תכוף רק אם יחשוב כי סיכויי התביעה להתקבל טובים. ברור הוא כי תשלומים שיתקבלו יקוזזו בסופו של דבר מהפיצוי שיפסק.
תשלומים תכופים יוענקו על פי “הוכחת יכולת” הכנסות, הפסדי שכר והוצאות הנפגע.

נפגעת בתאונת דרכים – מה עושים:
תיעוד זירת התאונה –
אם התאונה הייתה קלה יחסית ואתם יכולים לתפקד אזי רשמו את כל הפרטים מהזירה, את פרטי הרכב הפוגע, את פרטי הנהג הפוגע, פרטי חברות מבטחות, פרטי עדים ובעידן בו אנו מחזיקים סמארטפונים לצלם את הזירה, מכוניות, אנשים וכל מה שניתן לתעד ברגעים אלה.
אם הגיע אמבולנס למקום והתבקשתם להתפנות אין לסרב להתפנות אולם יש לוודא שהפרמדיקים ממלאים את הטפסים כראוי ומתארים את המצב כפי שהוא כולל איבוד הכרה ולו לרגעים אם היה כזה וזאת בטרם תחתמו על הטפסים אם בכלל אתם במצב שמאפשר לכם לעשות כן.
טיפול רפואי ותיעוד
הנפגע בתאונת דרכים יפנה קודם כל לקבלת טיפול רפואי על ידי פניה לחדר מיון או קופת החולים ואין לדחות זאת, גם אם נזקק לטיפול ראשוני במקום התאונה. יש לשים לב כי בתאונות דרכים לעיתים הבעיות הרפואיות מתגלות מספר ימים לאחר התאונה כך שאם נחבלתם ואתה מרגישים סביר אין בכך כדי לחשוב שלא נפגעתם באופן חמור יותר, אשר על כן יש לראות רופא ללא דיחוי. כמו בכל פגיעת גוף יש לדאוג לתיעוד מקסימלי של פרטי הטיפול ומהלכו (כולל בדיקות, צילומי רנטגן וכד’) הואיל ויהיה בכך כדי לסייע בהמשך להבין את האירוע וכן לקבלת פיצויים. יש להקפיד גם על תיעוד של ההוצאות שלכם בקשר לתאונה.

גובה הפיצוי
כולנו מכירים את תופעת מספרי הסיפורים: “אני קיבלתי כך והוא קיבל כך”. אז למען הסדר הטוב גובה הפיצוי בתאונות דרכים מחושב על פי פרמטרים שונים בהם, דרגות נכות שנקבעות על ידי המומחים המתמנים על ידי בית המשפט, גיל הנפגע, רמת השתכרותו בעבר ובעתיד כתוצאה מהתאונה, מינו, הפסדי שכר לעבר ולעתיד, הוצאות רפואיות ואחרות, הוצאות לצד ג’ לעבר ולעתיד הפסדי פנסיה כאב וסבל ועוד.
פניה למשטרת התנועה –  יש לפנות לתחנת  המשטרה הקרובה למקום  מגוריכם  כדי  לדווח ולמסור עדות מפורטת על התאונה.
פניה לחברת הביטוח – יש לפנות אל חברת הביטוח ולדווח על התאונה.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא  ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.

פניה לעורך דין
לאחר שביצעתם מהלכים אלה יש לפנות לעורך דין שידריך אתכם כיצד להתקדם וזאת אף בטרם תפנו למשטרה למתן עדות ובטרם תמסרו הודעה לחברת הביטוח.
מומלץ לפנות לעו”ד גם על מנת שייבחן את מצבכם ואת סיכויי התביעה ובמידת הצורך יפנה אתכם לרופאים מומחים לקבלת חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה וילווה אתכם לכל אורך התהליך עד לקבלת הפיצוי הנאות.
בעת פניה למשרדנו אנו נעניק לכם את מירב ההדרכה והשירותים המשפטיים והאחרים כמו פניה לקבלת חוות דעת של מומחים שונים, ונעמוד לרשותכם בכל שאלה או פניה.
נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.

יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת יעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל”ה-1975
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי התשע”א-2018
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה), תשנ”ז-1956
חוק העונשין, התשל”ז-1977
חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ”ד-1994

חייגו 02-579-2579
או מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

תאונות דרכים

החוק מגדיר מהי תאונת דרכים: 
סעיף 1 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי “תאונת דרכים” היא מאורע אשר בו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות נסיעה. ההגדרה , למעשה, נסיעה ברכב, כניסה ויציאה לרכב, חנייה ועוד. פגיעה שאירעה במהלך טיפול או תיקון דרך שנעשה ברכב ובלבד שטיפול שכזה נעשה בידי המשתמש עצמו  ברכב (ולא בידי איש מקצוע כגון מכונאי) תחשב כתאונת דרכים.
הפסיקה הגדירה אילו נסיבות עלולות להיחשב כתאונת דרכים והן רבות ומגוונות. תאונת דרכים עשויה להיות מוכרת ככזו, גם במקרים בהם הפגיעה בהולך הרגל אינה כתוצאה ממגע ישיר בינו לבין הרכב.
למשל, כאשר אדם סוטה מדרכו בשל רכב מתקרב ונופל כתוצאה מהסטיה מהדרך. לעומת זאת, אם אדם נפגע מרכב החונה כחוק תוך כדי הליכה או ריצה, אירוע זה לא יוכר כתאונת דרכים אלה אם כן הרכב חנה במקום אסור.
מטבע הדברים, האדם הממוצע אינו מכיר את החוק והפסיקה ולכן קריטי להתייעץ עם עורך דין מיומן ומנוסה בתחום זה בסמוך ככל הניתן להתרחשות התאונה, כדי למנוע פגיעה בסיכויי התביעה.

מהו “נזק גוף” על פי החוק?
על פי החוק, “נזק גוף” – הוא מוות, מחלה, פגיעה או ליקוי גופני, נפשי או שכלי לרבות פגיעה בהתקן הדרוש לתפקוד אחד מאברי הגוף שהיה מחובר לגוף הנפגע בעת אירוע תאונת הדרכים, כמו רגל תותבת משקפיים ועוד.
יוטעם כי בתי המשפט הכירו גם בזכאותו לפיצוי של בן משפחה, אשר היה עד לתאונה קשה וסבל מנזק נפשי משמעותי כתוצאה ממראות קשים.  הפסיקה מגדירה שורה של מבחנים שאם הניזוק שהוא בן משפחה עומד בהם הוא יוכל לקבל פיצוי מחברת הביטוח.

מה נחשב לרכב על פי החוק:
החוק קובע אילו הם  הרכבים  שנחשבים  “רכב  מנועי”  ואשרן פגיעה מהם מזכה בפיצויים: מכוניות פרטיות, מסחריות, אופנועים, אוטובוסים, מוניות, מיניבוסים, משאיות, קטנועים ועוד כלי רכב ממונעים שייעודם העיקרי הוא לתחבורה יבשתית.

מי זכאי לפיצוי על פי החוק?
אדם שנפגע עקב תאונת דרכים, אם היה הנהג, נוסע, או הולך רגל. גם בן משפחה אשר היה עד לתאונה קשה בה היה מעורב בן משפחה קרוב וכתוצאה מכך יצא ניזוק וסבל מנזק נפשי.
להבדיל מדיני הנזיקין המוכרים בהם הניזוק חייב להוכיח את נזקו, בתאונות דרכים האחריות היא מוחלטת ואין צורך להוכיח אשם, קרי מי שנפגע בתאונה ולא משנה אם התאונה אירעה באשמתו, יהיה זכאי לפיצוי. כך גם במקרה בו  התאונה אירעה כתוצאה מנהיגה תחת השפעת סם או בשכרות או כתוצאה ממהירות מופרזת או אי ציות לתמרור. נסיבות כגון אלה  לא תמנענה מהנפגע לקבל פיצוי. הנפגע יקבל פיצוי אך יתכן שבלי כל קשר יועמד לדין בגין גרימת התאונה.

את מי למעשה אתם יכולים לתבוע אם נפגעתם בתאונת דרכים?
מי שנפגע בתאונה, לרבות הולכי רגל, יגיש תביעה נגד  חברת הביטוח שהנפיקה את ביטוח החובה של הרכב ממנו נפגעו, גם אם התאונה אירעה כתוצאה מרשלנות של נהג ברכב אחר אשר שפגע בהם.

מה קורה אם הרכב לא היה מבוטח?
המדינה הקימה קרן ממשלתית בשם “קרנית” אשר תכליתה היא מתן פיצוי לנפגעי גוף שנפגעו מרכב שלא היה מבוטח, וכך גם במקרים של תאונת  “פגע וברח” שבהם אין אפשרות לדעת מי החברה המבטחת.

האם ישנה אפשרות לתביעה נוספת במקרה של תאונת דרכים?
כן. למי שיש  ביטוח תאונות אישיות כגון: ביטוח מנהלים, ביטוח חיים, אובדן כושר עבודה ותאונות אישיות יוכל לתבוע מכוחו.

האם ניתן לקבל תשלומי ביניים בתאונות דרכים?
אם נפגעתם בתאונת דרכים באופן משמעותי ובנוסף לנזקים הפיזיים והנפשיים אתם ניזוקים כלכלית ונגרמו לכם הוצאות משמעותיות שאין לכם יכולת כלכלית לעמוד בהן חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מאפשר לכם לקבל פיצויי ביניים אשר נקראים “תשלומים תכופים” וזאת על מנת לכסות הוצאות כבדות לכם ולבני משפחותיכם.
החל ממועד הפניה של הנפגע  לחברת הביטוח בדרישה לקבלת תשלום תכוף, חייבת חברת הביטוח להעביר לו את התשלום תוך 60 יום. אם תוך 60 יום חברת הביטוח אינה מגיבה באופן חיובי לדרישה, זכאי הנפגע, לפנות לבית המשפט בבקשה לקבלת תשלום תכוף ורצוי מאד שהדבר ייעשה על ידי עורך דין מיומן ובעל ניסיון.  בית המשפט ייעתר לבקשה לתשלום תכוף רק אם יחשוב כי סיכויי התביעה להתקבל טובים. ברור הוא כי תשלומים שיתקבלו יקוזזו בסופו של דבר מהפיצוי שיפסק.
תשלומים תכופים יוענקו על פי “הוכחת יכולת” הכנסות, הפסדי שכר והוצאות הנפגע.

נפגעת בתאונת דרכים – מה עושים:
תיעוד זירת התאונה –
אם התאונה הייתה קלה יחסית ואתם יכולים לתפקד אזי רשמו את כל הפרטים מהזירה, את פרטי הרכב הפוגע, את פרטי הנהג הפוגע, פרטי חברות מבטחות, פרטי עדים ובעידן בו אנו מחזיקים סמארטפונים לצלם את הזירה, מכוניות, אנשים וכל מה שניתן לתעד ברגעים אלה.
אם הגיע אמבולנס למקום והתבקשתם להתפנות אין לסרב להתפנות אולם יש לוודא שהפרמדיקים ממלאים את הטפסים כראוי ומתארים את המצב כפי שהוא כולל איבוד הכרה ולו לרגעים אם היה כזה וזאת בטרם תחתמו על הטפסים אם בכלל אתם במצב שמאפשר לכם לעשות כן.
טיפול רפואי ותיעוד
הנפגע בתאונת דרכים יפנה קודם כל לקבלת טיפול רפואי על ידי פניה לחדר מיון או קופת החולים ואין לדחות זאת, גם אם נזקק לטיפול ראשוני במקום התאונה. יש לשים לב כי בתאונות דרכים לעיתים הבעיות הרפואיות מתגלות מספר ימים לאחר התאונה כך שאם נחבלתם ואתה מרגישים סביר אין בכך כדי לחשוב שלא נפגעתם באופן חמור יותר, אשר על כן יש לראות רופא ללא דיחוי. כמו בכל פגיעת גוף יש לדאוג לתיעוד מקסימלי של פרטי הטיפול ומהלכו (כולל בדיקות, צילומי רנטגן וכד’) הואיל ויהיה בכך כדי לסייע בהמשך להבין את האירוע וכן לקבלת פיצויים. יש להקפיד גם על תיעוד של ההוצאות שלכם בקשר לתאונה.

גובה הפיצוי
כולנו מכירים את תופעת מספרי הסיפורים: “אני קיבלתי כך והוא קיבל כך”. אז למען הסדר הטוב גובה הפיצוי בתאונות דרכים מחושב על פי פרמטרים שונים בהם, דרגות נכות שנקבעות על ידי המומחים המתמנים על ידי בית המשפט, גיל הנפגע, רמת השתכרותו בעבר ובעתיד כתוצאה מהתאונה, מינו, הפסדי שכר לעבר ולעתיד, הוצאות רפואיות ואחרות, הוצאות לצד ג’ לעבר ולעתיד הפסדי פנסיה כאב וסבל ועוד.
פניה למשטרת התנועה –  יש לפנות לתחנת  המשטרה הקרובה למקום  מגוריכם  כדי  לדווח ולמסור עדות מפורטת על התאונה.
פניה לחברת הביטוח – יש לפנות אל חברת הביטוח ולדווח על התאונה.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא  ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.

פניה לעורך דין
לאחר שביצעתם מהלכים אלה יש לפנות לעורך דין שידריך אתכם כיצד להתקדם וזאת אף בטרם תפנו למשטרה למתן עדות ובטרם תמסרו הודעה לחברת הביטוח.
מומלץ לפנות לעו”ד גם על מנת שייבחן את מצבכם ואת סיכויי התביעה ובמידת הצורך יפנה אתכם לרופאים מומחים לקבלת חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה וילווה אתכם לכל אורך התהליך עד לקבלת הפיצוי הנאות.
בעת פניה למשרדנו אנו נעניק לכם את מירב ההדרכה והשירותים המשפטיים והאחרים כמו פניה לקבלת חוות דעת של מומחים שונים, ונעמוד לרשותכם בכל שאלה או פניה.
נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.

יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת יעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל”ה-1975
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי התשע”א-2018
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה), תשנ”ז-1956
חוק העונשין, התשל”ז-1977
חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ”ד-1994

הפוסט תאונות דרכים הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>
תאונות הולכי רגל https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%aa%d7%90%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%95%d7%9c%d7%9b%d7%99-%d7%a8%d7%92%d7%9c.html Tue, 26 Mar 2019 10:51:33 +0000 http://ynavon-law.co.il/?page_id=395 תאונות דרכים בהן מעורבים הולכי רגל הן תופעה שכיחה, לצערנו. תאונות כאלה יכולות להתרחש בעת חציית כביש בפזיזות שלא במעבר חציה ואף..

הפוסט תאונות הולכי רגל הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>

תאונות הולכי רגל

תאונת דרכים בה מעורבים הולכי רגל
תאונות דרכים בהן מעורבים הולכי רגל הן תופעה שכיחה, לצערנו. תאונות כאלה יכולות להתרחש בעת חציית כביש בפזיזות שלא במעבר חציה ולעתים אף במעברי החציה עצמם ואף טרם חצו הולכי הרגל את הכביש, דהיינו על המדרכה/שביל. להבדיל מהנוסע ברכב, הולכי רגל חשופים מאד לפגיעות וכשהן מתרחשות הן קשות ואף קטלניות. לא תמיד כל האשם הוא של הנוהג ברכב ולעתים קורה  שהולכי הרגל עצמם, בחוסר זהירותם, תורמים לקרות תאונה.
חוסר ההגנה של הולכי הרגל רק מעצים את הפגיעה והופך אותה לקשה פיזית ונפשית. הולכי רגל שחוו תאונות דרכים קשות לא מהר יחזרו למסלול חייהם דבר העלול לפגוע אנושות בעבודתם ובמצבם הכלכלי.
תאונת דרכים בה מעורבים הולכי רגל היא תאונת דרכים לכל דבר ועניין והיא מוסברת בהרחבה בפרק תאונות הדרכים חלק ניכר ממרכיבי הפקודה ניתנים ליישום גם כאן בכלל זה תשלומים תכופים לנפגע.

מי זכאי לפיצוי על פי החוק
אדם שנפגע עקב תאונת דרכים, גם אם היה הולך רגל וכן בן משפחה, אשר היה עד לתאונה קשה בה היה מעורב בן משפחה קרוב וכתוצאה מכך יצא ניזוק והוא סובל מנזק נפשי.
להבדיל מדיני הנזיקין הכלליים בהם הניזוק חייב להוכיח את נזקו, בתאונות דרכים האחריות היא מוחלטת ואין צורך להוכיח אשם, קרי מי שנפגע בתאונה ולא משנה אם התאונה אירעה באשמתו, יהיה זכאי לפיצוי.

את מי יכולים לתבוע אם נגרם נזק גוף בגלל תאונת דרכים?
הולכי רגל ואחרים שנפגעו בתאונה מרכב יתבעו את חברת הביטוח של הרכב שפגע בהם.

מה קורה אם הרכב לא היה מבוטח, או במקרה של תאונת “פגע וברח”?
המדינה הקימה קרן ממשלתית בשם קרנית, אשר כל תכלית הקמתה היא מתן פיצוי לנפגעי גוף שהיו מעורבים בתאונה והרכב לא היה מבוטח. גם נפגעים בתאונת “פגע וברח” יופנו לקרנית הואיל ואין בידיהם פרטים על הרכב הפוגע כך שאין הם יכולים לפנות לחברת הביטוח שלו ולקבל פיצוי ממנה.
במקרה של תביעה כנגד קרנית  חשוב להצטייד בפרטים  ובמסמכים הבאים:
 •   שמות ופרטים אישיים של עדים לתאונה לרבות מספרי טלפון.
 •   אישורים ומסמכים רפואיים מיום הפגיעה וכמובן גם לאחריה.
 •   רישום באופן מדויק של נסיבות התאונה, לרבות פרטים מזהים של הרכב.
 •   פנייה מיידית למשטרת התנועה על מנת שתחקור את האירוע.

האם ישנה אפשרות לתביעה נוספת במקרה של תאונת דרכים בה היו מעורבים הולכי רגל?
כן,  וזאת  למי שיש  ברשותו ביטוח תאונות  אישיות  כגון:  ביטוח  מנהלים, ביטוח  חיים, אובדן  כושר עבודה ותאונות אישיות.

האם ניתן לקבל תשלומי ביניים בתאונות דרכים בהם מעורבים הולכי רגל?
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מאפשר למי שנפגע באופן משמעותי – פיזית נפשית וגם כלכלית – ואין לו יכולת כלכלית לקיים את עצמו עד לסיום ההתדיינויות בעניינו, העלולות להימשך שנים, יוכל לקבל פיצויי ביניים אשר נקראים גם תשלומים תכופים וזאת על מנת לכסות הוצאות כבדות לנפגע ולבני משפחתו.
החל מהמועד בו פנה הנפגע לחברת הביטוח בדרישה לקבלת תשלום תכוף, חייבת חברת הביטוח להעביר לו את התשלום תוך 60 יום. אם תוך 60 יום חברת הביטוח אינה מגיבה באופן חיובי לדרישה, זכאי הנפגע, באמצעות עורך דינו, לפנות לבית המשפט בבקשה לקבלת תשלום תכוף. מדובר בהליך מהיר יחסית. בכל מקרה בית המשפט ייעתר לבקשה לתשלום תכוף רק אם יחשוב כי סיכויי התביעה להתקבל טובים. ברור הוא כי תשלומים שיתקבלו יקוזזו בסופו של דבר מהפיצוי שייפסק.
תשלומים תכופים יוענקו על פי “הוכחת יכולת” הכנסות, הפסדי שכר והוצאות הנפגע.

מה אם תאונת הולך הרגל הייתה תאונת עבודה? 
אם תאונת הדרכים בה היה מעורב הולך רגל הייתה גם תאונת עבודה יהיה הטיפול במקרה משולב וכל ההיבטים ייבדקו.
רואים תאונה כתאונת עבודה אם אירעה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה ואף תאונה בדרכו של העובד לארוחת צהרים.
פנייה למל”ל מתחייבת על פי חוק, הגם שכל עובד בישראל מבוטח במסגרת המל”ל מפני פגיעות גוף בגין תאונות עבודה או מחלות מקצוע. לכן  יש למצות את זכויות העובד קודם כל במל”ל. פניה למל”ל חיונית על מנת שזה יכיר בתאונה כתאונת עבודה.

האם ניתן לנצל זכויות גם בביטוחים הפרטיים במקביל להגשת תביעות למל”ל:
ניזוקתם ואתם מבוטחים בחברות ביטוח באופן עצמאי ופרטי, כגון ביטוח מנהלים, תכניות פנסיה, ביטוח “תאונות אישיות” וכד’. ככל שהפוליסה הרלוונטית בה אתם מבוטחים מכסה הנזק בו נפגעתם על פי תנאי הפוליסה, אתם תהיו זכאים לקבלת פיצוי ללא קשר לפיצוי לו תהיו זכאים מהמל”ל ו/או מהגורם לנזק בתביעה נפרדת אותה תגישו.

נפגעת בתאונת דרכים – מה עושים?
תיעוד זירת התאונה – אם התאונה הייתה קלה יחסית ואתם יכולים לתפקד אזי רשמו את כל הפרטים מהזירה, את פרטי הרכב הפוגע, את פרטי הנהג הפוגע, פרטי חברות מבטחות, פרטי עדים ובעידן בו אנו מחזיקים סמארטפונים לצלם את הזירה, מכוניות, אנשים וכל מה שניתן לתעד ברגעים אלה.
אם הגיע אמבולנס למקום והתבקשתם להתפנות אין לסרב להתפנות אולם יש לוודא שהפרמדיקים ממלאים את הטפסים כראוי ומתארים את המצב כפי שהוא כולל איבוד הכרה ולו לרגעים אם היה כזה וזאת בטרם תחתמו על הטפסים אם בכלל אתם במצב שמאפשר לכם לעשות כן.
טיפול רפואי ותיעוד – הנפגע בתאונת דרכים יפנה קודם כל לקבלת טיפול רפואי על ידי פניה לחדר מיון או קופת החולים ואין לדחות זאת, גם אם נזקק לטיפול ראשוני במקום התאונה. יש לשים לב כי בתאונות דרכים לעיתים הבעיות הרפואיות מתגלות מספר ימים לאחר התאונה כך שאם נחבלתם ואתה מרגישים סביר אין בכך כדי לחשוב שלא נפגעתם באופן חמור יותר, אשר על כן יש לראות רופא ללא דיחוי. כמו בכל פגיעת גוף יש לדאוג לתיעוד מקסימלי של פרטי הטיפול ומהלכו (כולל בדיקות, צילומי רנטגן וכד’) הואיל ויהיה בכך כדי לסייע בהמשך להבין את האירוע וכן לקבלת פיצויים. יש להקפיד גם על תיעוד של ההוצאות שלכם בקשר לתאונה.
פניה למשטרת התנועה – יש לפנות לתחנת המשטרה הקרובה לביתכם לדווח ולמסור עדות מפורטת על התאונה.
פניה לחברת הביטוח – יש לפנות אל חברת הביטוח ולדווח על התאונה.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא  ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.

גובה הפיצוי
כולנו מכירים את תופעת מספרי הסיפורים: “אני קיבלתי כך והוא קיבל כך”. אז למען הסדר הטוב גובה הפיצוי בתאונות דרכים מחושב על פי פרמטרים שונים בהם, דרגות נכות שנקבעות על ידי המומחים המתמנים על ידי בית המשפט, גיל הנפגע, רמת השתכרותו בעבר ובעתיד כתוצאה מהתאונה, מינו, הפסדי שכר לעבר ולעתיד, הוצאות רפואיות ואחרות, הוצאות לצד ג’ לעבר ולעתיד הפסדי פנסיה כאב וסבל ועוד.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת יעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

פניה לעורך דין
לאחר שביצעתם מהלכים אלה יש לפנות לעורך דין שידריך אתכם כיצד להתקדם וזאת אף בטרם תפנו למשטרה למתן עדות ובטרם תמסרו הודעה לחברת הביטוח.
מומלץ לפנות לעו”ד גם על מנת שייבחן את מצבכם ואת סיכויי התביעה ובמידת הצורך יפנה אתכם לרופאים מומחים לקבלת חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה וילווה אתכם לכל אורך התהליך עד לקבלת הפיצוי הנאות.
בעת פניה למשרדנו אנו נעניק לכם את מירב ההדרכה והשירותים המשפטיים והאחרים כמו פניה לקבלת חוות דעת של מומחים שונים, ונעמוד לרשותכם בכל שאלה או פניה.
נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת יעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל”ה-1975
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי, תשע”א 2018
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה), תשט”ז-1956
חוק העונשין, התשל”ז-1977
חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ”ד-1994

חייגו 02-579-2579
או מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

תאונות
הולכי
רגל

תאונת דרכים בה מעורבים הולכי רגל
תאונות דרכים בהן מעורבים הולכי רגל הן תופעה שכיחה, לצערנו. תאונות כאלה יכולות להתרחש בעת חציית כביש בפזיזות שלא במעבר חציה ולעתים אף במעברי החציה עצמם ואף טרם חצו הולכי הרגל את הכביש, דהיינו על המדרכה/שביל. להבדיל מהנוסע ברכב, הולכי רגל חשופים מאד לפגיעות וכשהן מתרחשות הן קשות ואף קטלניות. לא תמיד כל האשם הוא של הנוהג ברכב ולעתים קורה  שהולכי הרגל עצמם, בחוסר זהירותם, תורמים לקרות תאונה.
חוסר ההגנה של הולכי הרגל רק מעצים את הפגיעה והופך אותה לקשה פיזית ונפשית. הולכי רגל שחוו תאונות דרכים קשות לא מהר יחזרו למסלול חייהם דבר העלול לפגוע אנושות בעבודתם ובמצבם הכלכלי.
תאונת דרכים בה מעורבים הולכי רגל היא תאונת דרכים לכל דבר ועניין והיא מוסברת בהרחבה בפרק תאונות הדרכים חלק ניכר ממרכיבי הפקודה ניתנים ליישום גם כאן בכלל זה תשלומים תכופים לנפגע.

מי זכאי לפיצוי על פי החוק
אדם שנפגע עקב תאונת דרכים, גם אם היה הולך רגל וכן בן משפחה, אשר היה עד לתאונה קשה בה היה מעורב בן משפחה קרוב וכתוצאה מכך יצא ניזוק והוא סובל מנזק נפשי.
להבדיל מדיני הנזיקין הכלליים בהם הניזוק חייב להוכיח את נזקו, בתאונות דרכים האחריות היא מוחלטת ואין צורך להוכיח אשם, קרי מי שנפגע בתאונה ולא משנה אם התאונה אירעה באשמתו, יהיה זכאי לפיצוי.

את מי יכולים לתבוע אם נגרם נזק גוף בגלל תאונת דרכים?
הולכי רגל ואחרים שנפגעו בתאונה מרכב יתבעו את חברת הביטוח של הרכב שפגע בהם.

מה קורה אם הרכב לא היה מבוטח, או במקרה של תאונת “פגע וברח”?
המדינה הקימה קרן ממשלתית בשם קרנית, אשר כל תכלית הקמתה היא מתן פיצוי לנפגעי גוף שהיו מעורבים בתאונה והרכב לא היה מבוטח. גם נפגעים בתאונת “פגע וברח” יופנו לקרנית הואיל ואין בידיהם פרטים על הרכב הפוגע כך שאין הם יכולים לפנות לחברת הביטוח שלו ולקבל פיצוי ממנה.
במקרה של תביעה כנגד קרנית  חשוב להצטייד בפרטים  ובמסמכים הבאים:
 •   שמות ופרטים אישיים של עדים לתאונה לרבות מספרי טלפון.
 •   אישורים ומסמכים רפואיים מיום הפגיעה וכמובן גם לאחריה.
 •   רישום באופן מדויק של נסיבות התאונה, לרבות פרטים מזהים של הרכב.
 •   פנייה מיידית למשטרת התנועה על מנת שתחקור את האירוע.

האם ישנה אפשרות לתביעה נוספת במקרה של תאונת דרכים בה היו מעורבים הולכי רגל?
כן,  וזאת  למי שיש  ברשותו ביטוח תאונות  אישיות  כגון:  ביטוח  מנהלים, ביטוח  חיים, אובדן  כושר עבודה ותאונות אישיות.

האם ניתן לקבל תשלומי ביניים בתאונות דרכים בהם מעורבים הולכי רגל?
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מאפשר למי שנפגע באופן משמעותי – פיזית נפשית וגם כלכלית – ואין לו יכולת כלכלית לקיים את עצמו עד לסיום ההתדיינויות בעניינו, העלולות להימשך שנים, יוכל לקבל פיצויי ביניים אשר נקראים גם תשלומים תכופים וזאת על מנת לכסות הוצאות כבדות לנפגע ולבני משפחתו.
החל מהמועד בו פנה הנפגע לחברת הביטוח בדרישה לקבלת תשלום תכוף, חייבת חברת הביטוח להעביר לו את התשלום תוך 60 יום. אם תוך 60 יום חברת הביטוח אינה מגיבה באופן חיובי לדרישה, זכאי הנפגע, באמצעות עורך דינו, לפנות לבית המשפט בבקשה לקבלת תשלום תכוף. מדובר בהליך מהיר יחסית. בכל מקרה בית המשפט ייעתר לבקשה לתשלום תכוף רק אם יחשוב כי סיכויי התביעה להתקבל טובים. ברור הוא כי תשלומים שיתקבלו יקוזזו בסופו של דבר מהפיצוי שייפסק.
תשלומים תכופים יוענקו על פי “הוכחת יכולת” הכנסות, הפסדי שכר והוצאות הנפגע.

מה אם תאונת הולך הרגל הייתה תאונת עבודה? 
אם תאונת הדרכים בה היה מעורב הולך רגל הייתה גם תאונת עבודה יהיה הטיפול במקרה משולב וכל ההיבטים ייבדקו.
רואים תאונה כתאונת עבודה אם אירעה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה ואף תאונה בדרכו של העובד לארוחת צהרים.
פנייה למל”ל מתחייבת על פי חוק, הגם שכל עובד בישראל מבוטח במסגרת המל”ל מפני פגיעות גוף בגין תאונות עבודה או מחלות מקצוע. לכן  יש למצות את זכויות העובד קודם כל במל”ל. פניה למל”ל חיונית על מנת שזה יכיר בתאונה כתאונת עבודה.

האם ניתן לנצל זכויות גם בביטוחים הפרטיים במקביל להגשת תביעות למל”ל:
ניזוקתם ואתם מבוטחים בחברות ביטוח באופן עצמאי ופרטי, כגון ביטוח מנהלים, תכניות פנסיה, ביטוח “תאונות אישיות” וכד’. ככל שהפוליסה הרלוונטית בה אתם מבוטחים מכסה הנזק בו נפגעתם על פי תנאי הפוליסה, אתם תהיו זכאים לקבלת פיצוי ללא קשר לפיצוי לו תהיו זכאים מהמל”ל ו/או מהגורם לנזק בתביעה נפרדת אותה תגישו.

נפגעת בתאונת דרכים – מה עושים?
תיעוד זירת התאונה – אם התאונה הייתה קלה יחסית ואתם יכולים לתפקד אזי רשמו את כל הפרטים מהזירה, את פרטי הרכב הפוגע, את פרטי הנהג הפוגע, פרטי חברות מבטחות, פרטי עדים ובעידן בו אנו מחזיקים סמארטפונים לצלם את הזירה, מכוניות, אנשים וכל מה שניתן לתעד ברגעים אלה.
אם הגיע אמבולנס למקום והתבקשתם להתפנות אין לסרב להתפנות אולם יש לוודא שהפרמדיקים ממלאים את הטפסים כראוי ומתארים את המצב כפי שהוא כולל איבוד הכרה ולו לרגעים אם היה כזה וזאת בטרם תחתמו על הטפסים אם בכלל אתם במצב שמאפשר לכם לעשות כן.
טיפול רפואי ותיעוד – הנפגע בתאונת דרכים יפנה קודם כל לקבלת טיפול רפואי על ידי פניה לחדר מיון או קופת החולים ואין לדחות זאת, גם אם נזקק לטיפול ראשוני במקום התאונה. יש לשים לב כי בתאונות דרכים לעיתים הבעיות הרפואיות מתגלות מספר ימים לאחר התאונה כך שאם נחבלתם ואתה מרגישים סביר אין בכך כדי לחשוב שלא נפגעתם באופן חמור יותר, אשר על כן יש לראות רופא ללא דיחוי. כמו בכל פגיעת גוף יש לדאוג לתיעוד מקסימלי של פרטי הטיפול ומהלכו (כולל בדיקות, צילומי רנטגן וכד’) הואיל ויהיה בכך כדי לסייע בהמשך להבין את האירוע וכן לקבלת פיצויים. יש להקפיד גם על תיעוד של ההוצאות שלכם בקשר לתאונה.
פניה למשטרת התנועה – יש לפנות לתחנת המשטרה הקרובה לביתכם לדווח ולמסור עדות מפורטת על התאונה.
פניה לחברת הביטוח – יש לפנות אל חברת הביטוח ולדווח על התאונה.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא  ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.

גובה הפיצוי
כולנו מכירים את תופעת מספרי הסיפורים: “אני קיבלתי כך והוא קיבל כך”. אז למען הסדר הטוב גובה הפיצוי בתאונות דרכים מחושב על פי פרמטרים שונים בהם, דרגות נכות שנקבעות על ידי המומחים המתמנים על ידי בית המשפט, גיל הנפגע, רמת השתכרותו בעבר ובעתיד כתוצאה מהתאונה, מינו, הפסדי שכר לעבר ולעתיד, הוצאות רפואיות ואחרות, הוצאות לצד ג’ לעבר ולעתיד הפסדי פנסיה כאב וסבל ועוד.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת יעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

פניה לעורך דין
לאחר שביצעתם מהלכים אלה יש לפנות לעורך דין שידריך אתכם כיצד להתקדם וזאת אף בטרם תפנו למשטרה למתן עדות ובטרם תמסרו הודעה לחברת הביטוח.
מומלץ לפנות לעו”ד גם על מנת שייבחן את מצבכם ואת סיכויי התביעה ובמידת הצורך יפנה אתכם לרופאים מומחים לקבלת חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה וילווה אתכם לכל אורך התהליך עד לקבלת הפיצוי הנאות.
בעת פניה למשרדנו אנו נעניק לכם את מירב ההדרכה והשירותים המשפטיים והאחרים כמו פניה לקבלת חוות דעת של מומחים שונים, ונעמוד לרשותכם בכל שאלה או פניה.
נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת יעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל”ה-1975
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי, תשע”א 2018
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה), תשט”ז-1956
חוק העונשין, התשל”ז-1977
חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ”ד-1994

הפוסט תאונות הולכי רגל הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>
תאונות אופנוע https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%aa%d7%90%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%90%d7%95%d7%a4%d7%a0%d7%95%d7%a2.html Mon, 25 Mar 2019 10:51:33 +0000 http://ynavon-law.co.il/?page_id=397 תאונות רוכבי אופנועים וקטנועים הן שכיחות מאוד ותוצאתן לרוב קשה מאד וזאת לנוכח העובדה כי רוכבים אלה מוגנים פחות מנהגי מכוניות או..

הפוסט תאונות אופנוע הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>

תאונות אופנוע

תאונות רוכבי אופנועים וקטנועים (להלן: “אופנועים”) הן שכיחות מאוד ותוצאתן לרוב, קשה מאד וזאת לנוכח העובדה כי רוכבים אלה מוגנים פחות מנהגי מכוניות או הנוסעים בהן.
ככלל תאונה בה מעורב אופנוע או קטנוע היא תאונת דרכים ועל תאונות הדרכים ניתן לקרוא בהרחבה בפרק תאונות הדרכים אשר רוב מרכיביו ישימים ורלוונטיים לתאונות אופנועים בניואנסים קטנים עליהם נרחיב במידע זה.
בדרך כלל רוכבי אופנועים יבוטחו בביטוח חובה בחברת ביטוח “הפול” לנוכח העובדה כי מחיר ביטוחי האופנועים בשאר החברות הוא גבוה מאוד והם אינם ששים לבטח רוכבי אופנועים לנוכח הסיכונים הגדולים לפגיעות גוף.
חברת הביטוח העוסקת בביטוחי אופנועים – “הפול”, מציעה לרוכבים אלה ביטוחים אטרקטיביים לכאורה ויותר זולים רק אם הביטוח ייעשה לנהג עצמו, דהיינו הפוליסה תכסה אותו בלבד. לא זו אף זו לעתים חברת “הפול” מציעה להוזיל את מחיר הפוליסה אם יסכים הרוכב להשתתפות עצמית גבוהה דבר שעלול להיות בעייתי בשעת תאונות קטנות כי אז הפיצוי ייבלע בתוך ההשתתפות העצמית. רוכבי אופנועים עלולים להיות חשופים לשלילת הכיסוי הביטוחי במידה ובעל הפוליסה אישר לאחר לרכב על האופנוע וזה נפגע בתאונה שכן הביטוח הוא אישי.

מה קורה כשלרוכב אופנוע או קטנוע אין ביטוח?
רוכב אופנוע אשר עושה ביטוח, חייב לוודא כי הוא רוכב על אופנוע המתאים בנפחו לתנאי הרישיון שלו. אם בשעת תאונה יתברר שהמצב שונה אזי חברת הביטוח לא תכסה אותו והוא ייחשב כמי שנהג ללא רישיון נהיגה וזה יביא לשלילת זכאותו לפיצויים. רוכב כזה יכול לתבוע רק מכוח פקודת הנזיקין. כזאת שונה בתכלית מתביעה מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות הדרכים לנוכח העובדה כי הוא יצטרך לנהל את המשפט על כל מרכיביו, להוכיח אשם ואחריות, להוכיח נזק ולמצות הליך ארוך ומייגע.
רוכבי אופנועים חשופים, כאמור, לפגיעות קשות ביותר ולכן הטיפול בתביעותיהם מחייב היערכות והתמחות מיוחדת, הן בכל הנוגע להקדמת תשלומים למימון הוצאותיהם השוטפות לאחר התאונה, והן בכל הקשור להערכת כל נזקיהם.

מה אם תאונת האופנוע/קטנוע הינה תאונת עבודה?
אופנועים  וקטנועים הם  הכלי האטרקטיבי והמועדף  ביותר להפעלת  נהגים  למגוון  עבודות, החל משליחי פיצה, דיוור ועוד. אשר על כן הם בעלי סיכוי גדול להיות מעורבים בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה. מאפייני תאונת עבודה והדרכים להתמודד איתה מתוארים בפרק תאונות עבודה ומרכיבים אלה מיושמים גם בתאונות דרכים שהם תאונות עבודה.
כפי שייעצנו במקרי תאונות דרכים, גם כאן חשוב להתייעץ עם עורך דין מוקדם ככל הניתן בכדי למזער טעויות.

נפגעת בתאונת דרכים עם אופנוע או קטנוע – מה עושים?
תיעוד זירת התאונה – אם התאונה לא היתה קשה ובאפשרותכם לתפקד אזי  רשמו את כל הפרטים מהזירה, כמובן את פרטי הרכב הפוגע, את פרטי הנהג הפוגע, פרטי חברות מבטחות, פרטי עדים ובעידן בו אנו מחזיקים סמארטפונים לצלם את הזירה, מכוניות אנשים וכל מה שניתן לתעד ברגעים אלה.
אם הגיע אמבולנס למקום והתבקשתם להתפנות אין לסרב להתפנות אך יש לוודא שהפרמדיקים ממלאים את הטפסים כראוי ומתארים את המצב כפי שהוא התרחש במציאות, כולל איבוד הכרה ולו לרגעים, אם היה כזה וזאת בטרם תחתמו  על הטפסים אם בכלל אתם במצב המאפשר זאת.
טיפול רפואי ותיעוד – נפגעתם מתאונת דרכים קודם כל פנו לקבלת טיפול רפואי וזה ייעשה על ידי פניה לחדר מיון או קופת החולים ואין לדחות זאת. ייתכן ותזדקקו לטיפול ראשוני במקום ולאחר מכן להתפנות למוסד רפואי. יש לשים לב כי בתאונות דרכים לעיתים הבעיות הרפואיות מתגלות מספר ימים לאחר התאונה כך שאם נחבלתם ואתה מרגישים סביר אין בכך כדי להצביע על כך שלא נפגעתם באופן חמור יותר, אשר על כן יש לראות רופא ללא דיחוי.
כמו בכל פגיעת גוף יש לדאוג לתיעוד מקסימלי של המצב בשטח כדי שניתן יהיה לאחר מכן להבין את מה שארע.
יש לאסוף את כל החומר הרפואי, כולל תוצאות בדיקות, צילומי רנטגן, חוות דעת שונות וכד’, וכן להקפיד לאסוף תיעוד על ההוצאות השונות שנגרמו כתוצאה מהתאונה.
לאחר שביצעת מהלכים אלה פנה לעורך דין שידריך אותך כיצד להתקדם זאת אף בטרם פנית למשטרה למתן עדות ומסירת הודעה לחברת הביטוח.
פניה למשטרת התנועה – יש לפנות לתחנת המשטרה הקרובה לביתכם לדווח על התאונה ולמסור עדות מפורטת עליה.
פניה לחברת הביטוח – יש לפנות אל חברת הביטוח ולדווח על התאונה.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא  ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.

גובה הפיצוי
כולנו מכירים את תופעת מספרי הסיפורים: “אני קיבלתי כך והוא קיבל כך”. אז למען הסדר הטוב גובה הפיצוי בתאונות דרכים מחושב על פי פרמטרים שונים בהם, דרגות נכות שנקבעות על ידי המומחים המתמנים על ידי בית המשפט, גיל הנפגע, רמת השתכרותו בעבר ובעתיד כתוצאה מהתאונה, מינו, הפסדי שכר לעבר ולעתיד, הוצאות רפואיות ואחרות, הוצאות לצד ג’ לעבר ולעתיד הפסדי פנסיה כאב וסבל ועוד.

פניה לעורך דין
כמו בכל נזק גוף מומלץ לפנות לעו”ד על מנת שיבחן את מצבכם ואת סיכויי התביעה ובמידת הצורך יפנה אתכם לרופאים מומחים לקבלת חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה וילווה אתכם לכל אורך התהליך וקבלת הפיצוי הנאות.

בעת פניה למשרדנו אנו נעניק לכם את מירב ההדרכה והשירותים המשפטיים ונעמוד לרשותכם בכל שאלה או פניה. נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
יש לכם עורך דין אז שהוא ידבר עם “המתעניינים לשלומכם” כל זאת על מנת למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע ל”נשמות טובות” שדואגים לשלומכם ולבסוף הם יהיו הגורמים לשלילת זכויות ופיצוי מכם פיצוי כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת יעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל”ה-1975
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי תשע”ט 2018
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה), תשנ”ז-1956
חוק העונשין התשל”ז- 1977
חוק ביטוח בריאות ממלכתי

חייגו 02-579-2579
או מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

תאונות אופנוע

תאונות רוכבי אופנועים וקטנועים (להלן: “אופנועים”) הן שכיחות מאוד ותוצאתן לרוב, קשה מאד וזאת לנוכח העובדה כי רוכבים אלה מוגנים פחות מנהגי מכוניות או הנוסעים בהן.
ככלל תאונה בה מעורב אופנוע או קטנוע היא תאונת דרכים ועל תאונות הדרכים ניתן לקרוא בהרחבה בפרק תאונות הדרכים אשר רוב מרכיביו ישימים ורלוונטיים לתאונות אופנועים בניואנסים קטנים עליהם נרחיב במידע זה.
בדרך כלל רוכבי אופנועים יבוטחו בביטוח חובה בחברת ביטוח “הפול” לנוכח העובדה כי מחיר ביטוחי האופנועים בשאר החברות הוא גבוה מאוד והם אינם ששים לבטח רוכבי אופנועים לנוכח הסיכונים הגדולים לפגיעות גוף.
חברת הביטוח העוסקת בביטוחי אופנועים – “הפול”, מציעה לרוכבים אלה ביטוחים אטרקטיביים לכאורה ויותר זולים רק אם הביטוח ייעשה לנהג עצמו, דהיינו הפוליסה תכסה אותו בלבד. לא זו אף זו לעתים חברת “הפול” מציעה להוזיל את מחיר הפוליסה אם יסכים הרוכב להשתתפות עצמית גבוהה דבר שעלול להיות בעייתי בשעת תאונות קטנות כי אז הפיצוי ייבלע בתוך ההשתתפות העצמית. רוכבי אופנועים עלולים להיות חשופים לשלילת הכיסוי הביטוחי במידה ובעל הפוליסה אישר לאחר לרכב על האופנוע וזה נפגע בתאונה שכן הביטוח הוא אישי.

מה קורה כשלרוכב אופנוע או קטנוע אין ביטוח?
רוכב אופנוע אשר עושה ביטוח, חייב לוודא כי הוא רוכב על אופנוע המתאים בנפחו לתנאי הרישיון שלו. אם בשעת תאונה יתברר שהמצב שונה אזי חברת הביטוח לא תכסה אותו והוא ייחשב כמי שנהג ללא רישיון נהיגה וזה יביא לשלילת זכאותו לפיצויים. רוכב כזה יכול לתבוע רק מכוח פקודת הנזיקין. כזאת שונה בתכלית מתביעה מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות הדרכים לנוכח העובדה כי הוא יצטרך לנהל את המשפט על כל מרכיביו, להוכיח אשם ואחריות, להוכיח נזק ולמצות הליך ארוך ומייגע.
רוכבי אופנועים חשופים, כאמור, לפגיעות קשות ביותר ולכן הטיפול בתביעותיהם מחייב היערכות והתמחות מיוחדת, הן בכל הנוגע להקדמת תשלומים למימון הוצאותיהם השוטפות לאחר התאונה, והן בכל הקשור להערכת כל נזקיהם.

מה אם תאונת האופנוע/קטנוע הינה תאונת עבודה?
אופנועים  וקטנועים הם  הכלי האטרקטיבי והמועדף  ביותר להפעלת  נהגים  למגוון  עבודות, החל משליחי פיצה, דיוור ועוד. אשר על כן הם בעלי סיכוי גדול להיות מעורבים בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה. מאפייני תאונת עבודה והדרכים להתמודד איתה מתוארים בפרק תאונות עבודה ומרכיבים אלה מיושמים גם בתאונות דרכים שהם תאונות עבודה.
כפי שייעצנו במקרי תאונות דרכים, גם כאן חשוב להתייעץ עם עורך דין מוקדם ככל הניתן בכדי למזער טעויות.

נפגעת בתאונת דרכים עם אופנוע או קטנוע – מה עושים?
תיעוד זירת התאונה – אם התאונה לא היתה קשה ובאפשרותכם לתפקד אזי  רשמו את כל הפרטים מהזירה, כמובן את פרטי הרכב הפוגע, את פרטי הנהג הפוגע, פרטי חברות מבטחות, פרטי עדים ובעידן בו אנו מחזיקים סמארטפונים לצלם את הזירה, מכוניות אנשים וכל מה שניתן לתעד ברגעים אלה.
אם הגיע אמבולנס למקום והתבקשתם להתפנות אין לסרב להתפנות אך יש לוודא שהפרמדיקים ממלאים את הטפסים כראוי ומתארים את המצב כפי שהוא התרחש במציאות, כולל איבוד הכרה ולו לרגעים, אם היה כזה וזאת בטרם תחתמו  על הטפסים אם בכלל אתם במצב המאפשר זאת.
טיפול רפואי ותיעוד – נפגעתם מתאונת דרכים קודם כל פנו לקבלת טיפול רפואי וזה ייעשה על ידי פניה לחדר מיון או קופת החולים ואין לדחות זאת. ייתכן ותזדקקו לטיפול ראשוני במקום ולאחר מכן להתפנות למוסד רפואי. יש לשים לב כי בתאונות דרכים לעיתים הבעיות הרפואיות מתגלות מספר ימים לאחר התאונה כך שאם נחבלתם ואתה מרגישים סביר אין בכך כדי להצביע על כך שלא נפגעתם באופן חמור יותר, אשר על כן יש לראות רופא ללא דיחוי.
כמו בכל פגיעת גוף יש לדאוג לתיעוד מקסימלי של המצב בשטח כדי שניתן יהיה לאחר מכן להבין את מה שארע.
יש לאסוף את כל החומר הרפואי, כולל תוצאות בדיקות, צילומי רנטגן, חוות דעת שונות וכד’, וכן להקפיד לאסוף תיעוד על ההוצאות השונות שנגרמו כתוצאה מהתאונה.
לאחר שביצעת מהלכים אלה פנה לעורך דין שידריך אותך כיצד להתקדם זאת אף בטרם פנית למשטרה למתן עדות ומסירת הודעה לחברת הביטוח.
פניה למשטרת התנועה – יש לפנות לתחנת המשטרה הקרובה לביתכם לדווח על התאונה ולמסור עדות מפורטת עליה.
פניה לחברת הביטוח – יש לפנות אל חברת הביטוח ולדווח על התאונה.
מסירת מידע/פרטים למתעניינים בשלומכם – אם יש לכם עורך דין הפנו את המתעניינים בשלומכם אליו כדי שהוא  ידבר עמם. יש בכך כדי למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע לבעלי אינטרס שיעשו הכל על מנת לשלול מהנפגע פיצוי, כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.

גובה הפיצוי
כולנו מכירים את תופעת מספרי הסיפורים: “אני קיבלתי כך והוא קיבל כך”. אז למען הסדר הטוב גובה הפיצוי בתאונות דרכים מחושב על פי פרמטרים שונים בהם, דרגות נכות שנקבעות על ידי המומחים המתמנים על ידי בית המשפט, גיל הנפגע, רמת השתכרותו בעבר ובעתיד כתוצאה מהתאונה, מינו, הפסדי שכר לעבר ולעתיד, הוצאות רפואיות ואחרות, הוצאות לצד ג’ לעבר ולעתיד הפסדי פנסיה כאב וסבל ועוד.

פניה לעורך דין
כמו בכל נזק גוף מומלץ לפנות לעו”ד על מנת שיבחן את מצבכם ואת סיכויי התביעה ובמידת הצורך יפנה אתכם לרופאים מומחים לקבלת חוות דעת לצורך תמיכה בתביעה וילווה אתכם לכל אורך התהליך וקבלת הפיצוי הנאות.

בעת פניה למשרדנו אנו נעניק לכם את מירב ההדרכה והשירותים המשפטיים ונעמוד לרשותכם בכל שאלה או פניה. נשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו המקצועי, נלווה אתכם אישית לאורך כל ההליך נשתף אתכם בכל המהלכים ונבנה יחד אסטרטגיות פעולה להצלחת הטיפול בתיק.
יש לכם עורך דין אז שהוא ידבר עם “המתעניינים לשלומכם” כל זאת על מנת למזער טעויות ולמנוע מסירת מידע ל”נשמות טובות” שדואגים לשלומכם ולבסוף הם יהיו הגורמים לשלילת זכויות ופיצוי מכם פיצוי כדוגמת חוקרים פרטיים מטעם חברות ביטוח.
יש לשים לב כי האמור במידע זה אין בו כדי לתת יעוץ משפטי והוא נועד לתת מידע בסיסי והכוונה עד להגעה לקבלת ייעוץ מסודר במשרדנו.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל”ה-1975
חוק זכויות החולה, התשנ”ו-1996
חוק ההתיישנות, התשי”ח-1958
תקנות סדר הדין האזרחי תשע”ט 2018
חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה-1995
תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות לנפגעי עבודה), תשנ”ז-1956
חוק העונשין התשל”ז- 1977
חוק ביטוח בריאות ממלכתי

הפוסט תאונות אופנוע הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>
צוואות ירושות ועזבונות https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%a6%d7%95%d7%95%d7%90%d7%95%d7%aa-%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%a9%d7%95%d7%aa-%d7%95%d7%a2%d7%96%d7%91%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%aa.html Sun, 24 Mar 2019 10:51:34 +0000 http://ynavon-law.co.il/?page_id=399 צוואה הינה מסמך שבאמצעותו יכול אדם לקבוע את רצונו כיצד לנהוג ברכושו ובקניינו לאחר יום פקודתו. מלבד ההוראות בעניין הרכוש יכול....

הפוסט צוואות ירושות ועזבונות הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>

צוואות ירושות ועזבונות

מימוש ירושה, רק עם צוואה איכותית

אם אתם מעוניינים להסדיר מראש, מה יעשה בכספים ונכסים שצברתם בחיים לאחר מותכם, עריכת צוואה היא כלי משפטי חיוני עבורכם.

לצורך עריכת צוואה שתמנע או תמזער מחלוקות, מריבות והתנגדויות עתידיות, דרוש עורך דין מקצועי ומנוסה העוסק בתחום שידע לערוך צוואה ולהציע פתרונות הולמים לרצונותיכם, בין אם הם נראים פשוטים ובין אם לא.

ואם חלילה אתם כבר לא איתנו ובכל זאת הוגשה התנגדות והנושא הגיע לפתחו של בית משפט, עד כמה וכמה דרוש עורך דין מקצועי שידע לחלץ את הצוואה שינתן לה תוקף.

משרדנו פועל שנים רבות בתחום זה וצבר ניסיון רב בעריכת צוואות ומימוש ירושות ועזבונות.

לשירותכם יובל נבון, עו”ד

עורך דין
עורך דין

אם אתם מעוניינים להסדיר מראש, מה יעשה בכספים ונכסים שצברתם בחיים לאחר מותכם, עריכת צוואה היא כלי משפטי חיוני עבורכם.

לצורך עריכת צוואה שתמנע או תמזער מחלוקות, מריבות והתנגדויות עתידיות, דרוש עורך דין מקצועי ומנוסה העוסק בתחום שידע לערוך צוואה ולהציע פתרונות הולמים לרצונותיכם, בין אם הם נראים פשוטים ובין אם לא.

ואם חלילה אתם כבר לא איתנו ובכל זאת הוגשה התנגדות והנושא הגיע לפתחו של בית משפט, עד כמה וכמה דרוש עורך דין מקצועי שידע לחלץ את הצוואה שינתן לה תוקף.

משרדנו פועל שנים רבות בתחום זה וצבר ניסיון רב בעריכת צוואות

לשירותכם יובל נבון, עו”ד

מימוש ירושה, רק עם צוואה איכותית

חייגו 050-5965733 או השאירו הודעה

חייגו 050-5965733
או השאירו הודעה

מהי צוואה? 
צוואה הינה מסמך שבאמצעותו יכול אדם לקבוע את רצונו כיצד לנהוג ברכושו ובקניינו לאחר יום פקודתו. מלבד ההוראות בעניין הרכוש יכול המצווה לתת ביטוי גם לרצונות אחרים שלו כולל מידע שהוא מבקש לחשוף רק לאחר אריכות ימיו.
החוק דורש כי צוואה תעשה מרצונו החופשי של המצווה וללא השפעה ו/או כפיה בלתי הוגנים ו/או לחץ של נהנה כלשהו על המצווה.  למעשה, החוק נותן משקל רב לזכות המנוח להחליט מה ייעשה בנכסיו לאחר פטירתו, אפילו תוך הדרת היורשים לפי דין מזכויותיהם אם הוא חפץ בכך.
לכן ישנה  חשיבות  רבה לצלילות  דעתו של  המצווה  בעת עריכת  הצוואה  והבנתו  את משמעות מעשיו  והכתוב בצוואה.
צוואה מעגנת בכלים משפטיים את רצון המצווה ועל המוציאים אותה לפועל לקיים את רצונותיו כלשונן. הצוואה היא משקפת אפוא את האוטונומיה של המצווה ואת זכותו החוקתית בקניינו כיבוד רצונו של המת להורות מה ייעשה ברכושו הינו חלק ממתן כבוד אחרון למת ולרצונותיו. רכושו של אדם לאחר מותו נקרא עזבון.

מי רשאי לערוך צוואה ומי פסול לעשותה?
כל  אדם מעל גיל  18  רשאי  לערוך צוואה  ובלבד  שהוא  כשיר  לכך מבחינת  גילו, צלילות  דעתו וכד’ ומודע  למעשיו ולתוצאותיהם.
אדם שהוכרז ע”י בית המשפט כסובל ממחלת נפש או מליקוי שכלי ואינו מסוגל לדאוג לענייניו (שיקרא “פסול דין”) אינו יכול לעשות צוואה ובכלל זה קטין מתחת לגיל 18

אילו צוואות ניתן לערוך על פי חוק?
צוואה בכתב יד (סעיף 19 לחוק הירושה) – אשר תיכתב כולה בכתבי דו של המצווה, תישא תאריך בכתב ידו בידו ותיחתם בכתב ידו. יש לשים לב כי צוואה מסוג זה עשויה לא להיות מנוסחת בעזרת עורך דין והיא עלולה להכיל שגיאות שעלולות לגרום בסופו של דבר לפסילתה על ידי בתי המשפט. צוואה מסוג זה אינה מומלצת אלא אם העורך אותה בקי ובטוח במה שהוא עושה ובכלל זה מבחינה צורנית באופן שהיא תוכל לעמוד במבחן בית המשפט.

צוואה בעדים (סעיף 20 לחוק הירושה) –  אשר תהיה בכתב, תישא תאריך ותיחתם על ידי המצווה בפני שני עדים כשרים ובחתימתם ככאלה על הצוואה. המצווה חייב להצהיר בפני העדים כי זו צוואתו. הצוואה יכולה להיות כתובה בכתב יד או מודפסת, אך החתימות חייבות להיות בכתב ידם של המצווה והעדים במועד עריכת הצוואה. בדרך כלל נהוג כי אחד  העדים יהיה  עורך הדין  העורך את  הצוואה כדי  למנוע  מהמצווה טעויות שעלולות לאחר מותו להביא לפסילת הצוואה.
צוואה זו היא הנפוצה ביותר. היא נערכת במשרד עורכי דין, שיהיה מקצועי ובקי בתחום ויוכל לדאוג לניסוח צוואה ברורה ברמת מקצועיות גבוהה שלא תאפשר ערעור על  תקפותה ובכך תמוזער האפשרות להתערבות בית המשפט ולמעשה, למצב בו לא תתקיים צוואתו של המצווה.

צוואה בפני רשות (סעיף 22 לחוק הירושה) – אשר תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי המצווה בעל פה בפני נוטריון, שופט, או רשם לענייני ירושה. במקרה כזה הצוואה נאמרת בעל פה והיא מוקראת למצווה בידי מי שבפניו נאמרה, ובסופה יהיו הצהרה, חתימת הרשות ואישור הרשות על מועד עריכת הצוואה וכי הצוואה נערכה בידי המצווה.

צוואה בעל פה או צוואת “שכיב מרע”(סעיף 23 לחוק הירושה) – בפני שני עדים, ויכול שתיעשה רק על ידי חולה אנוש או מי שסבור, בנסיבות הקיימות, כי הוא נמצא על סף מוות, או רואה עצמו במצב כזה.
צוואה בעל פה תיעשה בפני שני עדים המבינים את שפת המצווה, ועליהם לכתוב אותה בזיכרון דברים הכולל את תוכן הציווי, התאריך והנסיבות שהביאו לעריכתה. לאחר מכן יש להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה.
צוואה בעל פה תתבטל לאחר חודש, אם חלפו הנסיבות שהצדיקו את עריכתה והמצווה עודנו בין החיים.
צוואה שלא נעשית באחת מהדרכים לעיל לא יהיה לה תוקף משפטי והיא מהווה פתח לבעיות עתידיות.

האם ניתן לבטל צוואה?
כל אדם שערך צוואה רשאי לבטלה ו/או לשנותה ו/או להוסיף עליה ו/או לגרוע ממנה כרצונו וזאת ע”י השמדת הצוואה  הקיימת וכתיבת צוואה חדשה תחתיה תוך ציון שהיא מבטלת את קודמתה.

למה בעצם לערוך צוואה ולמה זה חשוב?
אדם שיש בבעלותו רכוש כלשהו והוא רוצה להבטיח את כוונותיו ורצונותיו בדבר הורשת זכויותיו ורכושו לאחר מותו בהתאם לרצונו, ואינו מעוניין כי רכושו יחולק על פי דין, מומלץ כי יערוך צוואה, שרק באמצעותה יוכל לקבוע מה ייעשה ברכושו ובקניינו. עריכת צוואה, לא זו בלבד שתאפשר למוריש להמשיך ולדאוג לאינטרסים שלו לאחר מותו, יש והיא תייתר “מלחמות ירושה”.
דוגמה לחשיבות הצוואה ניתן לראות במקרה בו אדם לא עורך צוואה מתוך אמונה כי רעייתו תדאג ותטפל בילדים במסירות לאחר מותו. אין לו כל ספק בכך. אבל מה קורה אם הוא מת בטרם עת ואשתו מתחתנת שוב ומקימה משפחה חדשה? האם ניתן עדיין לומר בבטחה כי מה שהיה הוא מה שיהיה וכי הילדים של הבעל שמת מוגנים במאה אחוז? כמובן שלא! לחיים יש דינמיקה משלהם שלפעמים לא תתאים בעתיד לרצונות מצווה בעבר. אשר על כן עם עריכת צוואה קיים סיכוי טוב שרצונות המצווה ייושמו.
המחוקק מקנה את הזכות לכל אדם לצוות הוראות שונות בצוואתו, הגוברות (על מרבית) הוראות החוק. במקרה כזה, ההסדר המלא הקבוע בחוק הירושה אינו חל על אותו עיזבון ו/או חלקו.
עריכת צוואה חשובה במקרים בהם למנוח לא היו במועד פטירתו קרובי משפחה מדרגה ראשונה (כמוגדר בחוק), שכן במקרים אלה יורשת מדינת ישראל את כל  רכושו.

כמובן שיש מקרים קונקרטיים נוספים בהם חשוב לערוך צוואה בכדי לייתר פניות לבית משפט כגון:                         •  חיים משותפים שלא במסגרת נישואין.
 •   נישואים שעלו על שרטון פרידה או גירושין.
 •   כאשר יש  במשפחה בן מוגבל ו/או חסר יכולת ו/או חסר מסוגלות לעצמאות כלכלית.
 •   כאשר מעוניינים שלא להכליל בן משפחה מסוים בירושה על פי דין או להכליל חריגים שאינם קרובי המנוח.
 •   הכללה בעיזבון של נכסים שאינם נכללים בו על פי דין, כגון: קופת גמל / קרן פנסיה.
 •   בעלי נכסים רבים מגוונים ומבוזרים.
 •   חוק הירושה אינו מסדיר את זכויות הירושה במקרים של משפחה חד-הורית. אך בעריכת צוואה מתאימה ניתן           להסדיר הגנה הולמת לילדים עם מנגנון מיוחד.
 •   בני זוג מאותו מין – כדי למנוע סכסוך אפשרי לגבי מעמד בן/בת הנותר/ת.
 •   זוג שנשוי נישואים שניים ולכל אחד מבני הזוג יש ילדים משלו.
 •   אדם מבוגר שאין לו ילדים והוא בגיל שככל הנראה לא יהיו לו ילדים.

איזה רכוש לא ייכלל בעיזבון ויש לתת לו ביטוי מפורש בניסוח צוואה?
ביטוחים אינם נכללים בכלל העיזבון, אלא אם הותנה בצוואה בצורה מפורשת שהם מגיעים לעיזבון. למשל, אם אדם מעוניין שקופת הגמל שלו תיכלל בעיזבון הוא צריך לעשות זאת  על ידי ציון במפורש בצוואה של מספר החשבון ושם הקופה ובמקביל לעדכן שמות המוטבים בקופת הגמל, ובאופן דומה עם חוזי הביטוח שלו וקרן הפנסיה שלו.

תוקף צוואה
צוואה תהא תקפה ללא הגבלת זמן, כל עוד לא נערכה צוואה אחרת במקומה. אם נערכה צוואה חדשה אזי הצוואה הישנה הופכת לבלתי תקפה. לעיתים כאשר נפסלת צוואה או הופכת לבלתי חוקית בית המשפט עלול לחזור לצוואה הקודמת לנסות ולהבין ולרפא ממנה איך יחולק העיזבון.

איפה שומרים צוואה ואצל מי ניתן להפקידה?
רצוי לשמור עותק אחד בבית במקום שמישהו נוסף יודע עליו. ניתן לשמור אצל עורך הדין שערך את הצוואה ואפשרות נוספת ומומלצת היא להפקידה אצל הרשם לענייני ירושה.
משרדנו מתמחה בניסוח משפטי מקצועי ומדויק של צוואות ומתן שירותי עריכת צוואה מכל הסוגים, וכן בטיפול בענייני ירושה שונים, כגון: הגשת בקשות לצווי ירושה, בקשות לצווי קיום צוואה, טיפול בהתנגדויות, וכן בעיזבונות.
למשרדנו יש את הניסיון והידע להציע פתרונות משפטיים לרצונות המצווה, שיבטיחו קיום רצונותיו לאחר מותו. כל צוואה עומדת בפני עצמה ואין אחת דומה לשנייה. אשר על כן, אין פורמט קבוע ואנו מעדיפים לבנות כל צוואה בפני עצמה המותאמת למצווה ספציפי ולדייק בפרטים הקטנים ביותר, כדי למזער בעיות עתידיות.
את צוואות הדדיות ניתן לעשות במאמר נפרד ולהפנות כאן  ולסיים עם קישור לחוק והאזהרה על כך שהכתוב אינו בגדר ייעוץ משפטי.

צוואה הדדית מהי?
החל משנת 2005 נוסף סעיף 8א לחוק הירושה הקובע כי בני זוג רשאים לערוך צוואות הדדיות תוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר ולהיפך.  צוואה הדדית מבטיחה כי הרכוש של בני הזוג יחולק לאחר אריכות ימיהם לפי הרצון המשותף ההדדי שלהם. צוואה הדדית אינה משתנה לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג.
צוואה הדדית מבטיחה חיים בכבוד של בן הזוג הנותר ומונעת אפשרות של נישול בן הזוג על ידי הילדים. כשלא קיימת צוואה הדדית, למעשה, לאחר פטירת אחד ההורים אחד מהילדים או כולם יכולים לתבוע את זכותם בדירת המגורים ובכך לכפות מכירת דירת ההורה הנותר ולמעשה להותירו מחוץ לבית.
צוואה הדדית מסדירה העברת נכסים אל הילדים אבל רק על פי כרונולוגית זמנים מובנית מראש. כמו כן היא מונעת פניות לבית המשפט, מצב מחויב המציאות כאשר יש ילדים קטנים בתמונה וזאת לנוכח העובדה כי לא ניתן להשתמש בחלקיהם ללא אישור בית המשפט שכן בית משפט ידרוש פיקוח על רכוש הילדים.
צוואה הדדית מונעת מצב של דיספוזיציה ברכוש כשאחד ההורים נפטר ופותח פרק נוסף בחייו, דבר שעלול לסכן את ירושת הילדים. אשר על כן, צוואה הדדית מבטיחה העברה מסודרת של הנכסים שנצברו על ידי שני בני הזוג לילדים לאחר מות ההורה השני.

למי מתאים לערוך צוואה הדדית?
צוואות הדדיות מתאימות בעיקר לבני זוג עם ילדים משותפים כשהאינטרס המנחה הוא דאגה קודם לבן/בת הזוג שנותר בחיים ורק לאחר מכן (לאחר פטירת שני בני הזוג) הרכוש יגיע לילדים ולא לבני זוג חדשים או לאנשים לא רצויים. כלומר, בני הזוג בעודם בחיים, מחליטים במשותף לאן ילך רכושם לאחר פטירתם, תוך הסתמכות הדדית על הקבוע בצוואה ההדדית.

האם ניתן לבטל צוואה הדדית?
בניגוד לצוואה רגילה שאותה ניתן לבטל די בקלות ע”י עריכת צוואה חדשה – ביטול צוואה הדדית הינו הליך מורכב.  החוק מבחין בין ביטול כאשר שני בני הזוג עדיין בחיים לבין ביטול שבו רק צד אחד לצוואה ההדדית עדיין בחיים.
ביטול צוואה הדדית מתאפשר בהתקיים אחד מאלה:
כששני בני הזוג בחיים –  המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים.
אם מת אחד מבני הזוג
א. כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת.
ב. לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב לעיזבון את כל שירש לפי הצוואה ההדדית, ואם השבה בעין אינה אפשרית או אינה סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש.
ניסוח ועריכה של צוואות הדדיות הוא מורכב ודורש מקצועיות כדי שמצד אחד, הוראות המצווים תהיינה ברורות והרכוש יחולק בסופו של דבר על פי רצונותיהם אך בתקופת הביניים בו בן זוג אחד נותר בחיים  לדאוג לא לשתק את אפשרויות הפעולה ולמנוע ממנו חיים טובים והוגנים על פי נסיבות חיים משתנות תרחישים שחשוב לצפות ולקחת בחשבון במציאות משתנה ודינמית.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
חוק הירושה, תשכ”ה -1965

חייגו 050-5965733
או מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

מהי צוואה? 
צוואה הינה מסמך שבאמצעותו יכול אדם לקבוע את רצונו כיצד לנהוג ברכושו ובקניינו לאחר יום פקודתו. מלבד ההוראות בעניין הרכוש יכול המצווה לתת ביטוי גם לרצונות אחרים שלו כולל מידע שהוא מבקש לחשוף רק לאחר אריכות ימיו.
החוק דורש כי צוואה תעשה מרצונו החופשי של המצווה וללא השפעה ו/או כפיה בלתי הוגנים ו/או לחץ של נהנה כלשהו על המצווה.  למעשה, החוק נותן משקל רב לזכות המנוח להחליט מה ייעשה בנכסיו לאחר פטירתו, אפילו תוך הדרת היורשים לפי דין מזכויותיהם אם הוא חפץ בכך.
לכן ישנה  חשיבות  רבה לצלילות  דעתו של  המצווה  בעת עריכת  הצוואה  והבנתו  את משמעות מעשיו  והכתוב בצוואה.
צוואה מעגנת בכלים משפטיים את רצון המצווה ועל המוציאים אותה לפועל לקיים את רצונותיו כלשונן. הצוואה היא משקפת אפוא את האוטונומיה של המצווה ואת זכותו החוקתית בקניינו כיבוד רצונו של המת להורות מה ייעשה ברכושו הינו חלק ממתן כבוד אחרון למת ולרצונותיו. רכושו של אדם לאחר מותו נקרא עזבון.

מי רשאי לערוך צוואה ומי פסול לעשותה?
כל  אדם מעל גיל  18  רשאי  לערוך צוואה  ובלבד  שהוא  כשיר  לכך מבחינת  גילו, צלילות  דעתו וכד’ ומודע  למעשיו ולתוצאותיהם.
אדם שהוכרז ע”י בית המשפט כסובל ממחלת נפש או מליקוי שכלי ואינו מסוגל לדאוג לענייניו (שיקרא “פסול דין”) אינו יכול לעשות צוואה ובכלל זה קטין מתחת לגיל 18

אילו צוואות ניתן לערוך על פי חוק?
צוואה בכתב יד (סעיף 19 לחוק הירושה) – אשר תיכתב כולה בכתבי דו של המצווה, תישא תאריך בכתב ידו בידו ותיחתם בכתב ידו. יש לשים לב כי צוואה מסוג זה עשויה לא להיות מנוסחת בעזרת עורך דין והיא עלולה להכיל שגיאות שעלולות לגרום בסופו של דבר לפסילתה על ידי בתי המשפט. צוואה מסוג זה אינה מומלצת אלא אם העורך אותה בקי ובטוח במה שהוא עושה ובכלל זה מבחינה צורנית באופן שהיא תוכל לעמוד במבחן בית המשפט.

צוואה בעדים (סעיף 20 לחוק הירושה) –  אשר תהיה בכתב, תישא תאריך ותיחתם על ידי המצווה בפני שני עדים כשרים ובחתימתם ככאלה על הצוואה. המצווה חייב להצהיר בפני העדים כי זו צוואתו. הצוואה יכולה להיות כתובה בכתב יד או מודפסת, אך החתימות חייבות להיות בכתב ידם של המצווה והעדים במועד עריכת הצוואה. בדרך כלל נהוג כי אחד  העדים יהיה  עורך הדין  העורך את  הצוואה כדי  למנוע  מהמצווה טעויות שעלולות לאחר מותו להביא לפסילת הצוואה.
צוואה זו היא הנפוצה ביותר. היא נערכת במשרד עורכי דין, שיהיה מקצועי ובקי בתחום ויוכל לדאוג לניסוח צוואה ברורה ברמת מקצועיות גבוהה שלא תאפשר ערעור על  תקפותה ובכך תמוזער האפשרות להתערבות בית המשפט ולמעשה, למצב בו לא תתקיים צוואתו של המצווה.

צוואה בפני רשות (סעיף 22 לחוק הירושה) – אשר תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי המצווה בעל פה בפני נוטריון, שופט, או רשם לענייני ירושה. במקרה כזה הצוואה נאמרת בעל פה והיא מוקראת למצווה בידי מי שבפניו נאמרה, ובסופה יהיו הצהרה, חתימת הרשות ואישור הרשות על מועד עריכת הצוואה וכי הצוואה נערכה בידי המצווה.

צוואה בעל פה או צוואת “שכיב מרע”(סעיף 23 לחוק הירושה) – בפני שני עדים, ויכול שתיעשה רק על ידי חולה אנוש או מי שסבור, בנסיבות הקיימות, כי הוא נמצא על סף מוות, או רואה עצמו במצב כזה.
צוואה בעל פה תיעשה בפני שני עדים המבינים את שפת המצווה, ועליהם לכתוב אותה בזיכרון דברים הכולל את תוכן הציווי, התאריך והנסיבות שהביאו לעריכתה. לאחר מכן יש להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה.
צוואה בעל פה תתבטל לאחר חודש, אם חלפו הנסיבות שהצדיקו את עריכתה והמצווה עודנו בין החיים.
צוואה שלא נעשית באחת מהדרכים לעיל לא יהיה לה תוקף משפטי והיא מהווה פתח לבעיות עתידיות.

האם ניתן לבטל צוואה?
כל אדם שערך צוואה רשאי לבטלה ו/או לשנותה ו/או להוסיף עליה ו/או לגרוע ממנה כרצונו וזאת ע”י השמדת הצוואה  הקיימת וכתיבת צוואה חדשה תחתיה תוך ציון שהיא מבטלת את קודמתה.

למה בעצם לערוך צוואה ולמה זה חשוב?
אדם שיש בבעלותו רכוש כלשהו והוא רוצה להבטיח את כוונותיו ורצונותיו בדבר הורשת זכויותיו ורכושו לאחר מותו בהתאם לרצונו, ואינו מעוניין כי רכושו יחולק על פי דין, מומלץ כי יערוך צוואה, שרק באמצעותה יוכל לקבוע מה ייעשה ברכושו ובקניינו. עריכת צוואה, לא זו בלבד שתאפשר למוריש להמשיך ולדאוג לאינטרסים שלו לאחר מותו, יש והיא תייתר “מלחמות ירושה”.
דוגמה לחשיבות הצוואה ניתן לראות במקרה בו אדם לא עורך צוואה מתוך אמונה כי רעייתו תדאג ותטפל בילדים במסירות לאחר מותו. אין לו כל ספק בכך. אבל מה קורה אם הוא מת בטרם עת ואשתו מתחתנת שוב ומקימה משפחה חדשה? האם ניתן עדיין לומר בבטחה כי מה שהיה הוא מה שיהיה וכי הילדים של הבעל שמת מוגנים במאה אחוז? כמובן שלא! לחיים יש דינמיקה משלהם שלפעמים לא תתאים בעתיד לרצונות מצווה בעבר. אשר על כן עם עריכת צוואה קיים סיכוי טוב שרצונות המצווה ייושמו.
המחוקק מקנה את הזכות לכל אדם לצוות הוראות שונות בצוואתו, הגוברות (על מרבית) הוראות החוק. במקרה כזה, ההסדר המלא הקבוע בחוק הירושה אינו חל על אותו עיזבון ו/או חלקו.
עריכת צוואה חשובה במקרים בהם למנוח לא היו במועד פטירתו קרובי משפחה מדרגה ראשונה (כמוגדר בחוק), שכן במקרים אלה יורשת מדינת ישראל את כל  רכושו.

כמובן שיש מקרים קונקרטיים נוספים בהם חשוב לערוך צוואה בכדי לייתר פניות לבית משפט כגון:                         •  חיים משותפים שלא במסגרת נישואין.
 •   נישואים שעלו על שרטון פרידה או גירושין.
 •   כאשר יש  במשפחה בן מוגבל ו/או חסר יכולת ו/או חסר מסוגלות לעצמאות כלכלית.
 •   כאשר מעוניינים שלא להכליל בן משפחה מסוים בירושה על פי דין או להכליל חריגים שאינם קרובי המנוח.
 •   הכללה בעיזבון של נכסים שאינם נכללים בו על פי דין, כגון: קופת גמל / קרן פנסיה.
 •   בעלי נכסים רבים מגוונים ומבוזרים.
 •   חוק הירושה אינו מסדיר את זכויות הירושה במקרים של משפחה חד-הורית. אך בעריכת צוואה מתאימה ניתן           להסדיר הגנה הולמת לילדים עם מנגנון מיוחד.
 •   בני זוג מאותו מין – כדי למנוע סכסוך אפשרי לגבי מעמד בן/בת הנותר/ת.
 •   זוג שנשוי נישואים שניים ולכל אחד מבני הזוג יש ילדים משלו.
 •   אדם מבוגר שאין לו ילדים והוא בגיל שככל הנראה לא יהיו לו ילדים.

איזה רכוש לא ייכלל בעיזבון ויש לתת לו ביטוי מפורש בניסוח צוואה?
ביטוחים אינם נכללים בכלל העיזבון, אלא אם הותנה בצוואה בצורה מפורשת שהם מגיעים לעיזבון. למשל, אם אדם מעוניין שקופת הגמל שלו תיכלל בעיזבון הוא צריך לעשות זאת  על ידי ציון במפורש בצוואה של מספר החשבון ושם הקופה ובמקביל לעדכן שמות המוטבים בקופת הגמל, ובאופן דומה עם חוזי הביטוח שלו וקרן הפנסיה שלו.

תוקף צוואה
צוואה תהא תקפה ללא הגבלת זמן, כל עוד לא נערכה צוואה אחרת במקומה. אם נערכה צוואה חדשה אזי הצוואה הישנה הופכת לבלתי תקפה. לעיתים כאשר נפסלת צוואה או הופכת לבלתי חוקית בית המשפט עלול לחזור לצוואה הקודמת לנסות ולהבין ולרפא ממנה איך יחולק העיזבון.

איפה שומרים צוואה ואצל מי ניתן להפקידה?
רצוי לשמור עותק אחד בבית במקום שמישהו נוסף יודע עליו. ניתן לשמור אצל עורך הדין שערך את הצוואה ואפשרות נוספת ומומלצת היא להפקידה אצל הרשם לענייני ירושה.
משרדנו מתמחה בניסוח משפטי מקצועי ומדויק של צוואות ומתן שירותי עריכת צוואה מכל הסוגים, וכן בטיפול בענייני ירושה שונים, כגון: הגשת בקשות לצווי ירושה, בקשות לצווי קיום צוואה, טיפול בהתנגדויות, וכן בעיזבונות.
למשרדנו יש את הניסיון והידע להציע פתרונות משפטיים לרצונות המצווה, שיבטיחו קיום רצונותיו לאחר מותו. כל צוואה עומדת בפני עצמה ואין אחת דומה לשנייה. אשר על כן, אין פורמט קבוע ואנו מעדיפים לבנות כל צוואה בפני עצמה המותאמת למצווה ספציפי ולדייק בפרטים הקטנים ביותר, כדי למזער בעיות עתידיות.
את צוואות הדדיות ניתן לעשות במאמר נפרד ולהפנות כאן  ולסיים עם קישור לחוק והאזהרה על כך שהכתוב אינו בגדר ייעוץ משפטי.

צוואה הדדית מהי?
החל משנת 2005 נוסף סעיף 8א לחוק הירושה הקובע כי בני זוג רשאים לערוך צוואות הדדיות תוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר ולהיפך.  צוואה הדדית מבטיחה כי הרכוש של בני הזוג יחולק לאחר אריכות ימיהם לפי הרצון המשותף ההדדי שלהם. צוואה הדדית אינה משתנה לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג.
צוואה הדדית מבטיחה חיים בכבוד של בן הזוג הנותר ומונעת אפשרות של נישול בן הזוג על ידי הילדים. כשלא קיימת צוואה הדדית, למעשה, לאחר פטירת אחד ההורים אחד מהילדים או כולם יכולים לתבוע את זכותם בדירת המגורים ובכך לכפות מכירת דירת ההורה הנותר ולמעשה להותירו מחוץ לבית.
צוואה הדדית מסדירה העברת נכסים אל הילדים אבל רק על פי כרונולוגית זמנים מובנית מראש. כמו כן היא מונעת פניות לבית המשפט, מצב מחויב המציאות כאשר יש ילדים קטנים בתמונה וזאת לנוכח העובדה כי לא ניתן להשתמש בחלקיהם ללא אישור בית המשפט שכן בית משפט ידרוש פיקוח על רכוש הילדים.
צוואה הדדית מונעת מצב של דיספוזיציה ברכוש כשאחד ההורים נפטר ופותח פרק נוסף בחייו, דבר שעלול לסכן את ירושת הילדים. אשר על כן, צוואה הדדית מבטיחה העברה מסודרת של הנכסים שנצברו על ידי שני בני הזוג לילדים לאחר מות ההורה השני.

למי מתאים לערוך צוואה הדדית?
צוואות הדדיות מתאימות בעיקר לבני זוג עם ילדים משותפים כשהאינטרס המנחה הוא דאגה קודם לבן/בת הזוג שנותר בחיים ורק לאחר מכן (לאחר פטירת שני בני הזוג) הרכוש יגיע לילדים ולא לבני זוג חדשים או לאנשים לא רצויים. כלומר, בני הזוג בעודם בחיים, מחליטים במשותף לאן ילך רכושם לאחר פטירתם, תוך הסתמכות הדדית על הקבוע בצוואה ההדדית.

האם ניתן לבטל צוואה הדדית?
בניגוד לצוואה רגילה שאותה ניתן לבטל די בקלות ע”י עריכת צוואה חדשה – ביטול צוואה הדדית הינו הליך מורכב.  החוק מבחין בין ביטול כאשר שני בני הזוג עדיין בחיים לבין ביטול שבו רק צד אחד לצוואה ההדדית עדיין בחיים.
ביטול צוואה הדדית מתאפשר בהתקיים אחד מאלה:
כששני בני הזוג בחיים –  המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים.
אם מת אחד מבני הזוג
א. כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת.
ב. לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב לעיזבון את כל שירש לפי הצוואה ההדדית, ואם השבה בעין אינה אפשרית או אינה סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש.
ניסוח ועריכה של צוואות הדדיות הוא מורכב ודורש מקצועיות כדי שמצד אחד, הוראות המצווים תהיינה ברורות והרכוש יחולק בסופו של דבר על פי רצונותיהם אך בתקופת הביניים בו בן זוג אחד נותר בחיים  לדאוג לא לשתק את אפשרויות הפעולה ולמנוע ממנו חיים טובים והוגנים על פי נסיבות חיים משתנות תרחישים שחשוב לצפות ולקחת בחשבון במציאות משתנה ודינמית.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
חוק הירושה, תשכ”ה -1965

הפוסט צוואות ירושות ועזבונות הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>
יפוי כח מתמשך https://ynavon-law.co.il/blog/%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%99%d7%99-%d7%9b%d7%97-%d7%9e%d7%aa%d7%9e%d7%a9%d7%9b%d7%99%d7%9d.html Sat, 23 Mar 2019 10:51:34 +0000 http://ynavon-law.co.il/?page_id=400 בשנת 2016 נערכה רפורמה בדיני הכשרות המשפטית והאפוטרופסות והוספו לחוק,  בתיקון מס' 18, ארבעה כלים משפטיים חדשים, שיש בהם כדי....

הפוסט יפוי כח מתמשך הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>

יפוי כוח מתמשך

לפני שיהיה מאוחר מדי

יפוי כח מתמשך כי אתם מחליטים לעצמכם מה טוב לכם !
אם אתם מעוניינים להסדיר מראש ענייני גוף, בריאות ורכוש, במקום
שאפוטרופוס שימונה על ידי בית המשפט ויכריע עבורכם, בשעה שאתם כבר לא תהיו בשליטה ולא תוכלו לקבל החלטות, עריכת יפוי כח מתמשך הוא כלי משפטי אולטימטיבי עבורכם.

עורך דין העוסק בתחום הזה נדרש לגלות ידע מקצועי נרחב
אך באותה מידה לגלות רגישות, הבנה ויצירתיות לסיטואציות המונחות לפתחו.
משרדנו פועל שנים רבות בתחום זה וצבר ניסיון רב בעריכת ייפוי כח מתמשכים ועוד .

לשירותכם יובל נבון, עו”ד

עורך דין
עורך דין

יפוי כח מתמשך כי אתם מחליטים לעצמכם מה טוב לכם !
אם אתם מעוניינים להסדיר מראש ענייני גוף, בריאות ורכוש, במקום
שאפוטרופוס שימונה על ידי בית המשפט ויכריע עבורכם ! עריכת יפוי כח מתמשך הוא כלי משפטי אולטימטיבי עבורכם.

עורך דין העוסק בתחום הזה נדרש לגלות ידע מקצועי נרחב
אך באותה מידה לגלות רגישות, הבנה ויצירתיות לסיטואציות המונחות לפתחו.
משרדנו פועל שנים רבות בתחום זה וצבר ניסיון רב בעריכת ייפוי כח מתמשכים ועוד .

לשירותכם יובל נבון, עו”ד

לפני שיהיה מאוחר מידי

חייגו 050-5965733 או השאירו הודעה

חייגו 050-5965733
או השאירו הודעה

בשנת 2016 נערכה רפורמה בדיני הכשרות המשפטית והאפוטרופסות והוספו לחוק,  בתיקון מס’  18, ארבעה כלים משפטיים חדשים, שיש בהם כדי לסייע למי שמאבד את כשרותו והם: “ייפוי כוח מתמשך”, “תומך בקבלת החלטות”, מסמך הבעת רצון” ו”הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס”.

“ייפוי כוח מתמשך”, הוא  הכלי העיקרי מבין  ארבעת הכלים  המוזכרים לעיל  והוא  ישמש  מעין  תחליף  להליך מינוי אפוטרופוס  המוכר לנו היום, וזאת  מתוך מטרה  מובהקת להגן על זכויותיכם  אם בבוא  היום בעתיד לא תוכלו  לדאוג לענייניכם.

המצב לפני הרפורמה:
בעבר, אם הייתם מגיעים לשלב בו לא הייתם יכולים לדאוג לענייניכם הן הרכושיים, הן הכלכליים והן החברתיים, היה בית המשפט לענייני משפחה ממנה לכם אפוטרופוס. יוצא איפה, שהאפוטרופוס מתמנה בשלב שאתם כבר אינכם יכולים לקבל החלטות בעצמכם. כלומר, במצב כזה מישהו מקבל מבית המשפט סמכות, לקבל החלטות בשבילכם ועבורכם. השאלה הנשאלת היא, אם במצבכם זה, לו הייתם כשירים לקבל החלטות, הייתם רוצים או מסכימים למינוי הזה ובאילו תנאים.
אך ברור הוא, שבמצב שלפני הרפורמה נשללה מהאדם האפשרות לאוטונומיה על חייו בצעד פטרנליסטי. התערבות רומסת ודורסת גם אם מאן דהוא לא התכוון לכך.

המצב לאחר הרפורמה:
הרפורמה בדיני הכשרות המשפטית תכליתה לשים את נושא מינוי אפוטרופוס כמוצא אחרון, מתוך עיקרון שאין למנות לאדם אפוטרופוס לשמירת זכויותיו, אלא רק אם מתברר כי יש בכך צורך אמיתי, בלית כל ברירה אחרת. השאלה שנבחנה טרם הרפורמה הייתה  מדוע למנות אפוטרופוס כשיש אפשרויות פחות דורסות, פחות מגבילות שבאמצעותן מאפשרים לכם עצמאות. כלומר, אפשרות שתאפשר לכם, עכשיו, לקבל החלטות בנוגע לגופכם ורכושכם לפני שמגיע יום סגריר בעתיד, בו כבר לא תוכלו להחליט ותהפכו לבלתי כשירים.
תכליתה של הרפורמה, הוא לקבוע הסדר משפטי שיבטא תפישה חברתית חדשה ביחס לאדם והיא לשמור על כבודו וחרותו של האדם ולהגביל את זכויותיו כמה שפחות, לאפשר לו פרטיות, לאפשר לו עצמאות ולפעול על פי רצונותיו הוא, ללא כל צורך בהתערבות שיפוטית כופה.
כבר עתה חשוב  להדגיש כי למרות  שהתחושה  היא כי  הלקוחות הפוטנציאליים של ייפוי כוח שכזה  הם בגיל מבוגר לא כך הוא המצב בפועל  משום שאין  איש יודע מה ילד יום ומתי בעצם הוא יהיה במצב  בלתי כשיר לפעול,  כגון  עקב תאונת דרכים, טיול שמסתיים רע, מחלה מתפרצת  ואף  מחלה שלא הייתה ידועה, התקף לב וכד’.אין תעודת ביטוח לאיש.

מהו “יייפוי כוח מתמשך”? 
תחליף עיקרי למינוי אפוטרופוס, המאפשר למאן דהוא לתכנן את האפשרויות העתידיות בחייו, בעודו בעל יכולת ומסוגלות לקבל החלטות ולבצע פעולות. חלון זמן בלתי ידוע מראש שבו אדם יכול לקבוע כיצד ייראו חייו בעתיד אם וכאשר חלילה יגיע למצב שבו לא יהיה מסוגל לקבל החלטות או לנהל את ענייניו בהיבטים מסוימים (“להבין בעניין” כקבוע בחוק), וזאת על ידי מינוי מיופה כוח שיתחיל לפעול עבורו לייצגו ולפעול בשמו אך ורק כאשר המינוי ייכנס לתוקף. ומתי המינוי יכנס לתוקף? ביום שנקבע על ידי עושה ייפוי הכוח.
ייפוי כוח מתמשך שונה מצוואה אשר נכנסת לתוקף אחרי פטירה. ייפוי כוח מתמשך הוא סוג של צוואה בחיים, לימים בהם האדם חי ונושם אך אינו מתפקד ואינו כשיר לפעול ולדאוג לענייניו וחיוני שמאן דהוא יסייע לו.
עושה ייפוי הכוח המתמשך הוא הריבון, הוא המחליט ואין לבתי המשפט או למדינה כל נגיעה להחלטותיו.
ייפוי כוח מתמשך מתבצע באופן מקוון. בו במקום מופקד אצל האפוטרופוס הכללי שמפעילו אם וכאשר עושה ייפוי הכוח/הממנה יימצא במצב אותו הוא הגדיר מראש והוא אינו יכול לתפקד וניטל כושרו להבין ולפעול באופן סביר.
בייפוי כוח מתמשך הממנה מפרט את רצונותיו לגבי החלטות עתידיות שיתקבלו בשמו או פעולות שיינקטו בשמו. הוא מנחה מראש, כיצד לפעול בנוגע לענייניו הרכושיים והאישיים גופניים בכל תחום בו הוא רוצה שמיופה הכוח יפעל: טיפול רפואי, בריאות, מגורים, נפש, חברה, רכוש, כספים וכד’. מייפה הכוח רשאי לקבוע במינוי כי האפוטרופוס או כל אדם או גוף אחר ישמש כגוף מבקר על פעולותיו של מיופה הכוח.
ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף לאחר שתינתן הצהרה של מיופה הכוח כי התקיימו התנאים לכניסת ייפוי הכוח לתוקף, הצהרה לה יש לצרף חוות דעת מומחה המאשר את מצבו של הממנה, והוא ייכנס לתוקף רק לאחר אישור האפוטרופוס הכללי.

מנגנוני פיקוח: 
יפוי הכוח הוא הסדר משפטי המבוסס על בחירה אישית של הממנה. יחד עם זאת, המחוקק הסדיר אפשרויות של פיקוח על פעולות מיופה הכוח, ככל שהממנה יחפוץ הפיקוח שכזה.
הליך ביצוע “ייפוי כוח מתמשך” הוא מובנה ודורש “מחקר” ודיוק שכן הממנה פונה לעורך הדין לביצוע ייפוי הכוח המתמשך (לא ניתן למנות את אותו עורך הדין למיופה הכוח). עורך הדין מבצע תחקיר מעמיק עם הממנה, כדי להבין קודם כל שהוא כשיר לעשות ייפוי כוח מתמשך, ולאחר מכן  מה רצונותיו לפרטי פרטים, את מי הוא רוצה למנות, הסכמתו והתאמתו למינוי (הוא יכול למנות מספר מיופי כוח שכל אחד יטפל בעניין אחר או במשותף). כל המידע הזה מוזרם בטופס מקוון ישירות לאישור ל אצל האפוטרופוס הכללי.
יתרונו של ייפוי כוח מתמשך הוא גם בכך שהממנה יכול בכל עת, כל עוד הוא כשיר לעשות זאת ,לבטל ו/או לשנות את תנאי ייפוי הכוח והכל בידיו.
כמובן שייפוי הכוח פוקע בעת מותו של הממנה.

על פי החוק, לא כל עור דין יכול לבצע ייפוי כוח מתמשך, אלא רק עורכי דין שעברו הכשרה וקיבלו הסמכה ממשרד המשפטים. כיום נמנים כמה מאות בודדות וכותב המידע הוא אחד מהם.
אשמח לסייע בכל אינפורמציה נוספת הנדרשת בנושא החשוב הזה אשר חוצה גילאים ומגדרים וכמובן לסייע למי שמעוניין לעשות ייפוי כוח מתמשך להוציא את רצונו לפועל.

קישורים לחקיקה עיקרית רלוונטית:
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ”ב 1962

חייגו 050-5965733
או מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם:

הפוסט יפוי כח מתמשך הופיע לראשונה ב-עו"ד יובל נבון.

]]>